Početna Gradske teme Ćurčić primio polaznike Škole nacionalne odbrane u poseti Novom Sadu

Ćurčić primio polaznike Škole nacionalne odbrane u poseti Novom Sadu

0

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić primio je danas polaznike 66. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane (ŠNO) Univerziteta odbrane, koji borave u studijskoj poseti Novom Sadu. Cilj posete je upoznavanje sa ulogom državnih organa i privrednih subjekata i mogućnostima saradnje sa jedinicama Vojske Srbije na operativnom i strategijskom nivou, kao i očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa i negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, saopštila je Pokrajinska vlada.

Ćurčić je upoznao polaznike Škole nacionalne odbrane sa nadležnostima Pokrajinske vlade koje su definisane Ustavom Srbije, Zakonom o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine i Statutom AP Vojvodine.

On je posebno istakao da Pokrajinska vlada od 2016. godine do danas kontinuirano ostvaruje strateške ciljeve koje je postavila u oblastima ekonomskog i regionalnog razvoja, unapređenja infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, kulture.

Ćurčić je rekao da Pokrajinska vlada, u skladu sa svojim nadležnostima, ima veoma dobru saradnju s Vojskom Srbije i Ministarstvom odbrane.

“U tom okviru, mi smo usvojili sva neophodna dokumenta, a organi Pokrajinske vlade odgovorno i posvećeno obavljaju sve funkcije na koje je obavezuju Zakon o odbrani i Zakon o vanrednim situacijama”, naglasio je potpredsednik Ćurčić.

On je istakao veoma dobru saradnju sa jedinicama Vojske Srbije koje su raspoređene na teritoriji AP Vojvodine, a čije su komande smeštene u Novom Sadu – sa Prvom brigadom Kopnene vojske i Rečnom ratnom flotilom.

“Ta saradnja je sveobuhvatna i zasnovana na potpunom međusobnom poverenju, sa zajedničkim ciljem – a to je odbrana svog naroda i svoje otadžbine. Zato nas i raduje kontinuirano jačanje naših oružanih snaga i odbrambene moći Vojske Srbije i njeno vraćanje na mesto koje joj pripada”, naveo je potpredsednik Đurčić.

Potpredsednik je izrazio uverenje da će nova generacija polaznika na školovanju za najviše i najodgovornije dužnosti u sistemu odbrane, po završetku programa na koji su upućeni, dati najveći doprinos jačanju ukupnih sposobnosti Vojske Srbije.

Ispred Škole nacionalne odbrane na prijemu je zahvalio pukovnik Srđan Zgonjanin istakavši da Škola ima tradicionalno dobru saradnju sa Pokrajinskom vladom i njenim organima.

Pukovnik Zgonjanin je naglasio da će polaznici najvišeg vojnog usavršavanja tokom ove studijske posete imati priliku da sagledaju potencijale Pokrajine Vojvodine i njenih institucija u vojnom, privrednom, kulturnom i demografskom segmentu.

“Sagledavanje kapaciteta koje država Srbija ima na svim nivoima značajno je za obavljanje najviših dužnosti koje će oni u budućnosti imati u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane”, rekao je pukovnik Zgonjanin.

Poseta je realizovana u okviru studijskog putovanja polaznika 66. klase Generalštabnog usavršavanja iz predmeta Vojna strategija 2. U klasi su 43 polaznika, od kojih je pet iz stranih oružanih snaga.

Generalštabno usavršavanje predstavlja treći nivo karijernog usavršavanja oficira, čiji je cilj razvoj liderskih sposobnosti za strategijsko razmišljanje i efikasno komandovanje i rukovođenje u širokom spektru nacionalnih i međunarodnih bezbednosnih izazova.

Izvor: Tanjug
Foto: Pokrajinska vlada