Početna Gradske teme Biografija Jaše Tomića na popustu u “Prometeju”: Akcija traje do nedelje

Biografija Jaše Tomića na popustu u “Prometeju”: Akcija traje do nedelje

0

Biografija srpskog novinara, političara i književnika Jaše Tomića je do nedelje, 2. juna, deo Prometejeve akcije “Knjiga nedelje”.

Ovog puta je ova izdavačka kuža odabrala delo iz edicije “Prečanski Srbi do sloma Austrougarske”, odnosno biografija Jaše Tomića, koja će do kraja nedelje moći da se nabavi za samo 1.080 dinara umesto redovne cene koja iznosi 1.800 dinara.

Književnik, pesnik, političar, novinar, ratni izveštač – samo su neka od zanimanja u kojima se oprobao i u kojima je iza sebe ostavio pisane tragove.

Zanimali su ga svi društveni problemi i o njima je pisao u različitim formama. Romani, pripovetke, publicistički spisi, posvećeni su stanju društva s kraja 19. i početka 20. veka. Svaki zapis prikazuje jasan stav Jaše Tomića i nameru da verno oslika vreme u kojem je živeo i delovao.

Naslovi njegovih najpoznatijih dela bili su posvećeni ne samo stanju, već i pravcu tadašnje države: “Jesmo li na dobrom putu?”, “Hoćemo li na đavolsku stranu?”, “Kakvo se zlo sprema u Srbiji?”, “S kim ćemo i kuda ćemo?”.

U velikoj meri zaslužan je za organizovanje Velike narodne skupštine u Novom Sadu i donošenje odluke da u novembru 1918. godine Banat, Bačka i Baranja postanu deo Kraljevine Srbije.

Znamenite ličnosti iz naše istorije dobile su svoje ulice, a po Jaši Tomiću je nazvano čitavo naselje u opštini Sečanj. Nakon pristupanja Kraljevini, meštani tadašnjeg sela Modoš, udružili su se i tražili da njihovo mesto ponese ime tadašnjeg istaknutog vojvođanskog političara Jaše Tomića. Ove godine, meštani su obeležilo 100 godina od ulaska u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

“Iskoristite popust do nedelje, uštedite više od 700 dinara i saznajte sve o jednoj od najuticajnijih ličnosti svog vremena”, poručuju u Izdavačkoj kući “Prometej”.

Opširnije o knjizi pronađite OVDE.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay