Početna Gradske teme Završena # 32. ICARUS konvencija i obeležen Dan Arhiva Vojvodine

Završena # 32. ICARUS konvencija i obeležen Dan Arhiva Vojvodine

0

Arhiv Vojvodine, u saradnji sa Istorijskim arhivom Grada Novog Sada i Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja (ICARUS), bio je domaćin #32. redovne ICARUS konvencije koja je realizovana u sklopu redovnog bianualnog kongresa ICARUS-a kojeg čine članovi od oko 180 arhivskih, naučno-istraživačkih i univerzitetskih ustanova iz Evrope. Trodnevna konvencija pod nazivom #Arhivi i istraživanja – između analognog i digitalnog” (Archives and Research – Between the Analog and the Digital) sa tri panela i dve radionice, održavala se od 5. do 7. juna, 2024. godine na tri lokacije: u Arhivu Vojvodine, Istorijskom arhivu Grada Novog Sada i u Kulturnoj stanici Svilara.

U sklopu #32 ICARUS konvencije Arhiv Vojvodine je povodom obeležavanja Dana Arhiva Vojvodine otvorio i dve tematske izložbe arhivskih dokumenata: “Advokatska komora Vojvodine: kroz odabranu arhivsku građu od 1875. do 1975.”, kao i tematsku izložbu “Arhivi Srbije” koju su osmislili Arhivističko društvo Srbije i Međuopštinski istorijski arhiv Čačak.

U četvrtak, 6. juna, 2024. godine, svečanom obeležavanju Dana Arhiva Vojvodine prisustvovala je predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, koja je ujedno i svečano otvorila izložbu o Advokatskoj komori Vojvodine. U kontekstu obeležavanja jubileja, prisutnima se obratio i direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović pri čemu se zahvalio Pokrajinskoj vladi na permanentnoj podršci koju pruža Arhivu Vojvodine u kontekstu njegove osnovne i projektne delatnosti.

Izvor: Arhiv Vojvodine
Foto: Arhiv Vojvodine