Početna Gradske teme Srpski srednjevekovni sabor na Petrovaradinskoj tvrđavi 10. avgusta

Srpski srednjevekovni sabor na Petrovaradinskoj tvrđavi 10. avgusta

0

Uticaji različitih filmova, serija i knjiga, vratili su viteštvo na velika vrata u Srbiji. Srpska istorija broji vitezove o kojima se i danas priča i koji su sastavni deo folklora od Banović Strahinje, Miloša Obilića, Lazara Hrebeljanovića do Marka Kraljevića.

Jedan turnir, koji će spojiti prošlost i sadašnjost, staru i novu Srbiju, obnavljanje tradicije, zakazan je za 10. avgust, na simboličnom mestu Petrovaradinskoj tvrđavi.

Nemanja Banović, organizator festivala “Srpski srednjevekovni sabor”, rekao je da se na festivalu očekuju mnogobrojni programi za najmlađe, kao i za stariju publiku, poput viteškog turnira, prikaza života srednjeg veka u Srbiji i približavanje takvog načina života i ove discipline.

“Viteštvo se razlikuje do podneblja do podneblja, prvenstveno u izradi oklopa, izradi oružja. Ono što je delilo srednjevekovnu Srbiju od ostalih zemalja jeste što je bila na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada, tako da smo mnoge stvari kombinovali i stvarali vrlo impozantnu vojsku. Gledamo da ovo približimo mladima kao jednu disciplinu i sport, da ih učimo o tradiciji i kulturi srednjeg veka na zabavan način,” naveo je Banović za NS uživo.

Ovaj mladi vitez naglašava da je njegova ljubav prema mačevanju nastala kada je bio dete, ali da tada nisu postojala dešavanja u kojima bi mogao da se istakne. Sa svojom grupom prijatelja počeo je da se bavi ovom disciplinom amaterski i kasnije razvija svoje udruženje za očuvanje srednjevekovne tradicije zanata i kulturnog nasleđa “Crveni gavranovi”.

Za festival je veliko interesovanje i očekuju se učesnici iz cele Srbije od Gračanice, Kladova, Beograda i cele Vojvodine. Sadržaj je prilagođen i najmlađima, pa smo spremili streličarstvo za decu, mačevanje sa vitezom, kreativne radionice poput one na kojima mogu da izrade svoj štit i oslikaju ga kako žele, a koji pobednik dobija na poklon.

Zainteresovani mogu da nastave da se bave ovom disciplinom u sklopu udruženja, koje ima četiri glavne sekcije- srednjevekovno mačevanje, tradicionalno streličarstvo, mačevanje sa sabljom i ples sa vatrom.

“Žene su jedni od najopasnijih boraca kod nas. Sve radionice su otvorene i za njih. Primetili smo da imamo dosta jakih i dobrih takmičarki, koje su srčane što se toga tiče”, zaključio je naš sagovornik i sve pozvao na predstojeći sabor 10. avgusta.

Sabor je podržao Grad Novi Sad, a koorganizator je portal Gradske info.

Podsećamo, veliki susret vitezova prošle godine je održan u Limanskom parku.

Izvor: nsuzivo.rs, dnevnik.rs
Foto: Arhiva