Početna Gradske teme Otvorena izložba povodom 40 godina Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada

Otvorena izložba povodom 40 godina Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada

0

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić otvorio je izložbu “Ljudi, momenti, dometi” koja je posvećena četrdesetogodišnjem radu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. Delatnost te ustanove je zaštita graditeljskog nasleđa, a novosadski Zavod zadužen je za istraživanje i vrednovanje raznolike graditeljske baštine i arheoloških ostataka izražene hronološke slojevitosti u Novom Sadu i okolnim naseljenim mestima.

“Zahvalni smo svim zaposlenima koji su u prethodnim decenijama bili zaduženi za očuvanje nepokretnog kulturnog nasleđa našeg grada. Svi su oni ostavili dubok trag u novosadskoj konzervatorskoj struci i drago mi je što će i šira javnost od danas moći u Galeriji Akademije umetnosti da se upozna sa primerima najuspešnijih projekata vezanih za zaštitu spomenika kulture. Grad Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture, oduvek veliku pažnju poklanja očuvanju našeg kulturnog blaga i nasleđa, jer nam je cilj da sačuvamo i što vernije predstavimo delove naše istorije budućim generacijama. Zaista je za svaku pohvalu trajati 40 godina. Nastavićemo da podržavamo rad ovog Zavoda i da brinemo o kulturno-istorijskom bogatstvu koje je deo našeg identiteta“, rekao je Dalibor Rožić.

Prisutnima su se obratili i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić, kao i autorka izložbe, arhitekta-konzervator Katarina Maksimov koji su, između ostalog, naglasili da će publika moći da vidi izložbu u Galeriji Akademije umetnosti, na Bulevaru Mihajla Pupina br. 20 u Novom Sadu, od 8. do 22. avgusta, ove godine.

“Izložba “Ljudi, momenti, dometi” ima prvenstveno za cilj obeležavanje 40 godina rada Zavoda, što je za nas značajan jubilej. Želja nam je da kompleksnu delatnost kojom se bavimo, prikažemo opštoj javnosti na jednostavan i efektan način. Kroz simbolične kolaže fotografija, izložba je posebno posvećena ljudima koji su bili i jesu deo kolektiva Zavoda i pokušava da evocira uspomene na trenutke druženja, mnogobrojna putovanja, ali i naša velika dostignuća i uspehe“, rekao je direktor Siniša Jokić.

Izvor: rtv.rs
Foto: Grad Novi Sad