Početna Gradske teme Ambrozija divlja! Sugrađani prijavljuju tegobe ranije nego obično – “Zelenilo”: Svako je...

Ambrozija divlja! Sugrađani prijavljuju tegobe ranije nego obično – “Zelenilo”: Svako je u obavezi da kultiviše svoje privatne posede, u suprotnom slede kazne!

0

Od početka sezone, od juna meseca, uveliko se radi na uklanjanju ambrozije, istaknuto je iz JKP “Gradsko zelenilo”, a povodom sve češćih navoda sugrađana da u poslednjih nekoliko dana još agresivnije osećaju njenu aktivnost, te da cveta sve ranije i traje sve duže.

Program uklanjanja ambrozije se radi svake godine. Monitoring obavlja Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu (PMF) i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Na osnovu monitoringa, nadzor iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije prosleđuje nam nalog sa lokacijama na kojim su fakulteti locirali ambroziju i druge alergene biljke. Mi postupamo po tim nalozima i uklanjamo. Po programu za uklanjanje ove alergene biljke, 9 ipo miliona kvadrata površine je predviđeno za uklanjanje i u rokovima odrađujemo naloge – istakla je Jelena Prica, pomoćnica direktora JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad.

Kako dalje navodi, građani se mogu žaliti samo na lokacije koje nisu obuhvaćene monitoringom, a neretko se dešava da privatne parcele budu zakorovljene, što svakako nije nadležnost “Zelenila”.

Mi često apelujemo na privatna lica da su u obavezi da kultivišu svoje privatne posede. Ukoliko neko iz komšiluka ima problem i želi da ga prijavi, treba da se obrati komunalnoj inspekciji, koja će dati nalog da se taj posed kultiviše. Oni koji ne drže svoje parcele u redu, za to plaćaju kaznu – istakla je Prica.

Cvetanje jednog od najagresivnijih alergena počinje u avgustu i traje do oktobra, ali poslednjih godina znatno ranije se oseti njena aktivnost, kao i drastično duže trajanje. S obzirom da se zna da su vrednosti najviše u prepodnevnim časovima, savet je da, ako je moguće, se ne izlazi u prirodu.

Ambrozija je u Srbiji prvi put registrovana sredinom prošlog veka. U poslednje dve decenije povećava se koncentracija polenovih zrna ambrozije u vazduhu i sve je više ljudi koji pokazuju simptome alergije.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay