Početna Gradske teme Dejan Aleksić dobitnik Drainčeve nagrade za zbirku “Odavde se vidi”

Dejan Aleksić dobitnik Drainčeve nagrade za zbirku “Odavde se vidi”

0

Prestižno priznanje “Drainčeva nagrada” dodeljeno je pesniku Dejanu Aleksiću. Zbirka “Odavde se vidi” odabrana je za najbolju u velikoj konkurenciji knjiga pristiglih iz zemlje i regiona jednoglasnom odlukom tročlanog žirija kojim je predsedavao Goran Maksimović.

Nagrađena zbirka objavljena je 2023. godine u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, a stručni žiri ističe da ona sumira sve dominantno u srpskoj poeziji prethodnih tridesetak godina.

Dejan Aleksić prisutan je u srpskoj književnosti na različite kreativne načine, kao urednik, prozni i dramski pisac, pesnik za decu, lirski pesnik.

Njegov doprinos književnom stvaralaštvu, i kulturnom životu uopšte, traje već tri decenije.

Tako su i stihovi u nagrađenoj zbirci prožeti bogatim iskustvom koje progovara kroz jezik poezije i otkriva nam neke nove vidike, kroz koje pesnik sagledava svet oko sebe, ali i onaj u sebi.

Aleksić je već nagrađivani autor, koji je objavio jedanaest pesničkih zbirki, jedan roman, knjigu drama i preko dvadeset knjiga za decu.

Dobitnik je značajnih književnih nagrada poput nagrade za poeziju “Vasko Popa”, “Selimović”, nagrade SANU, “Brankove nagrade” i mnogih drugih.

Nagrada “Drainac” postaje sve značajnija u našoj kulturnoj javnosti, o čemu svedoči činjenica da je ove godine pristigao najveći broj naslova od kako se organizuje dodela. Članovi žirija naglašavaju da su dosadašnji dobitnici iz gotovo svih krajeva Srbije, ali i regiona.

Priznanje će biti dodeljeno u okviru obeležavanja drugog dela 55. Drainčevih književnih susreta, koji će početi 26. i trajaće do 30. avgusta.

Izvor: rtv.rs
Foto: KCNS