Početna Gradske teme Održana novosadska premijera filma “Drava se ne predaje”! Ovo je priča o...

Održana novosadska premijera filma “Drava se ne predaje”! Ovo je priča o slavi i časti junaka sa srpskog kraljevskog ratnog broda

0

Novosadska promocija filma „Drava se ne predaje“ održana je u Gradskoj koncertnoj dvorani u organizaciji Rečne flotile Kopnene vojske i Grada Novog Sada.

Film je posvećen istorijskim događajima iz perioda Aprilskog rata 1941. godine i govori o slavi i časnoj borbi junaka sa „Drave”, ratnog broda Rečne flotile Kraljevske mornarice, u odbrani otadžbine sa reke.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je novosadskoj svečanoj premijeri igrano-dokumentarnog filma „Drava se ne predaje“.

Ovim povodom, Dalibor Rožić je izjavio da negujući kulturu sećanja, negujemo nasleđe i čuvamo ono najdragocenije što spaja naš narod.

– Rečna flotila na našim prostorima ima dugu tradiciju i mnogo neispričanih priča. Istorijske čitanke nam govore da je jedna od njih, ispisana zlatnim slovima, upravo priča o „Dravi“. Od vojnog broda iz Prvog svetskog rata do simbola herojstva i rodoljublja, „Drava“ je bila svedok najtežeg vremena za čovečanstvo. Vodeći se zapisima i svedocima tog vremena, večeras isplovljavamo sa „Dravom“ i njenom posadom na Dunav, koji 6. aprila 1941. godine postaje deo otadžbine, za koju posada i kapetan Aleksandar Berić daju život. Veliki ljudi koji su boravili na malom brodu su u našoj herojskoj istoriji večni. Grad Novi Sad će uvek podržavati ovakve projekte, jer verujemo da je važno je da se nove generacije vaspitavaju na ovakvim primerima junaštva i da se uspomene na heroje čuvaju kao najveći nematerijlni legat prošlosti. Jer, imamo jednu otadžbinu koju treba da čuvamo za naše sutra – naglasio je Rožić.

Reditelj filma je profesor Nikola Lorencin, prema scenariju poručnika bojnog broda Dragana Spasojevića iz Rečne flotile.

Producenti filma su Vojnofilmski centar „Zastava film“ i Društvo za animaciju, filmsku i video postprodukciju „Krater studio“ iz Beograda.

Projekat su osim Filmskog centra Srbije, kao krovne institucije filmske umetnosti u Republici Srbiji, podržali Pokrajinska vlada AP Vojvodine, Grad Novi Sad i opštine Stara Pazova, Novi Bečej i Bačka Palanka.

Izvor: dnevnik.rs
Foto: Grad Novi Sad