Početna Gradske teme Unikatni reciklažni nakit Ane Armacki iz Novog Sada

Unikatni reciklažni nakit Ane Armacki iz Novog Sada

0

Ana Armacki iz Novog Sada izrađuje nakit od odbačenih materijala. Taj proces naziva se apciklaža. Od materijala poput pet-ambalaže i ljuski pistaća pravi unikatan nakit.

Ana Armacki već 17 godina na kreativan način koristi ljuske pistaća, bačeni bakar, kao i pet ambalažu – kako bi napravila minđuše, ogrlice, ali i kućne dekoracije.

“Bavim se izradom nakita uglavnom koristeći apciklirane materijale kao što je pet-ambalaža, ili, na primer – ljuske pistaća. Takođe, radim i neke kućne dekoracije u vidu ukrasa za zid, kutijica, sve što mi padne na pamet”, rekla je umetnica Ana Armacki.

Eksperimentisala je s prirodnim materijalima i raznim semenkama, kako bi pronašla dovoljno čvrst i postojan materijal.

“U jednom momentu, to je bilo pre bogami 17 godina, neka kesa ljuski pistaća vukla se po stanu, reko ajde da probam ovo – i onda je krenulo eksperimentisanje. Kako obojiti, izbušiti, složiti… to, naravno, nije odmah izgledalo ovako”, rekla je Armacki.

Nakit od pet-ambalaže zahteva manje vremena zbog toga što već ima boju, potrebno ga je samo dodatno iseći i istopiti oštre ivice.

“U suštini, ovde je najzahtevnija priprema materijala, pošto ljuske pistaća moraju prvo izunutra da se očiste, jer imaju onu opnicu. Zatim se boje i buše ručno, jedna po jedna. Sastaviti minđuše je meni sad već vrlo lako, sve je gotovo za desetak minuta, ali priprema materijala ponekad traje i danima”, kaže Armacki.

Primenom apciklaže Ana Armacki stvara unikatan nakit, dajući odbačenim materijalima novu vrednost.

Izvor: rtv.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay