Početna Gradske teme Novi Sad i sedam opština dobijaju centar za upravljanje otpadom

Novi Sad i sedam opština dobijaju centar za upravljanje otpadom

0

Delegacija EU u Srbiji raspisala je tender za projektovanje i izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Novom Sadu, što podrazumeva sanitarnu deponiju, kapaciteta približno 1.209.000 metara kubnih, kao i projektovanje i izgradnju dve transfer stanice sa svim neophodnim zgradama i opremom u opštinama Bačka Palanka i Vrbas.

Ponude na tender podnose se do 5. septembra, a predviđeni rok za izgradnju je najviše tri i po godine, od zaključivanja ugovora s odabranim izvođačima. Vrednost investicije je 100 miliona evra, pri čemu će EU, kako je predviđeno, za izgradnju regionalnog centra izdvojiti 60 miliona evra, a Republika Srbija 40.

Novi Sad već decenijama nema adekvatno rešen problem odlaganja otpada, a ne bi trebalo zaboraviti da se sadašnja nesanitarna Gradska deponija na Klisi koristi za odlaganje komunalnog otpada od 1963. godine i nema upotrebnu dozvolu, te takva kakva jeste predstavlja opasnost po životnu sredinu.

Reciklažno dvorište, kao jedan od sadržaja u sklopu Regionalne deponije, na prostoru sadašnje gradske u novosadskom naselju Klisa zvanično je otvoreno u maju. Za izgradnju tog objekta Grad je izdvojio oko 190 miliona dinara, dok je Ministarstvo za zaštitu životne sredine u opremu uložilo oko 32 miliona. To je inače prvo od tri planirana reciklažna dvorišta na teritoriji Novog Sada, budući su još predviđena u Futogu i Petrovaradinu, s tim da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za objekat u Futogu.

Kako se iz tenderske dokumentacije Delegacije EU može primetiti, u kompleksu regionalne deponije predviđena je, između ostalog, radna zona sa postrojenjem za mehaničko-biološki tretman, uključujući postrojenja za oporavak materijala, za biološko sušenje, pripremu goriva od otpada, biogas, te sisteme za prečišćavanje otpadnih voda, ekstrakciju deponijskog gasa sa svim potrebnim objektima za bezbedan rad. Osim toga planirano je i kompostilište za “zeleni otpad“.

Sadašnja deponija na Klisi narednih godina postepeno će biti zatvarana, te pretvorena u regionalni centar za upravljanje otpadom, gde bi, osim Novog Sada, otpad odlagalo još sedam opština – Temerin, Vrbas, Bačka Palanka, Beočin, Žabalj, Srbobran i Bački Petrovac. Sve opštine trebalo bi da izgrade reciklažna dvorište, s tim da su u Novom Sadu predviđena tri.

Upravljanje otpadom podrazumeva da se domaćinstvima i privredi omogući primarna selekcija, odnosno da se obezbede kante ili kontejnera za “suvi“ i “mokri“ otpad. U “suvi“ otpad spadaju plastika, papir, karton i slične materije koje se mogu reciklirati, dok “mokri“ čini biorazgradivi otpad. Osim toga, biće omogućena i separacija stakla.

Zajednički regionalni centri u Vojvodini

Zajednički regionalni centar za preradu otpada imaće Novi Sad, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Srbobran, Temerin, Vrbas i Žabalj, kao i Sremska Mitrovica, Bogatić i Šabac. Pančevo i Opovo čine zaseban region, a Inđija je centar za Pećince, Rumu, Šid, Sremske Karlovce i Staru Pazovu. Upravljanje otpadom povezalo je Kikindu, Adu, Bečej, Novu Crnju i Novi Bečej u jedan region, odnosno Bačku Topolu, Čoku, Kanjižu, Mali Iđoš, Novi Kneževac, Sentu i Suboticu, koja je centar. Zrenjanin je regionalni centar za Kovačicu, Sečanj, Titel i Žitište, Sombor za opštine Apatin, Bač, Kula i Oxaci, a Vršac za Alibunar, Belu Crkvu, Plandište.

Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Srbobran, Temerin, Vrbas i Žabalj osnovali su zajedničko javno komunalno preduzeće, koje će upravljati budućom regionalnom deponijom. Odbornici Skupštine Novog Sada usvojili su tekst ugovora o osnivanju JKP “Regionalni centar za upravljanje otpadom“ krajem prethodne godine, dok je prvi vršilac dužnosti novog izabran u aprilu.

Budući da je Centar za preradu otpada predviđen je na prostoru sadašnje Gradske deponije na Klisi, upravo će tu, na Temerinskom putu bb, biti i sedište novog javno komunalnog preduzeća, u čijem će osnovnom kapitalu, srazmerno broju stanovnika, učestvovati osam opština. Tekstom ugovora uređeno je pitanje osnovnog kapitala u iznosu od dva miliona dinara, u kom Novi Sad učestvuje s 67,65 odsto, Bačka Palanka s 8,95 odsto kapitala, Bački Petrovac s 2,14 odsto, Beočin 2,58, Žabalj 4,43, Srbobran 2,67, Temerin 4,78 i Vrbas 6,80 odsto.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: novi sad.rs