Početna Kultura U Novom Sadu svečano otvoren 17. Tamburica fest

U Novom Sadu svečano otvoren 17. Tamburica fest

0

U Novom Sadu sinoć je svečano otvoren 17. Tamburica fest, na kome ove godine nastupa oko 500 izvođača iz 15 zemalja.

U okviru manifestacije održaće se i takmičenje vokalnih solista-Mondovizija, a njihov nastup pratiće Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine.

Na svečanom otvaranju prisutnima se obratila i predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, koja je istakla da su umetnost i kultura jedan od najboljih načina zbližavanja i upoznavanja drugih naroda, a očuvanje i negovanje kulturnog nasleđa, među ključnim su faktorima razvoja svakog društva.

“Svojim konceptom i programom, onime što nudi takmičarima i brojnim gostima, i zahvaljujući prepoznatljivosti širom sveta, ‘Tamburica fest’ je od samog nastanka mnogo više od uobičajenog mesta okupljanja ljubitelja ovog muzičkog instrumenta i njegovog zvuka. I večeras, kao i na svim prethodnim svetkovinama kvalitetne muzike i lepe pesme, svedoci smo da umetnost i kultura predstavljaju jedan od najboljih načina zbližavanja i boljeg upoznavanja raznih naroda”, izjavila je predsednica Gojković istakavši da je tamburica, jedan od najstarijih žičanih instrumenata, među najupečatljivijim delovima naše muzičke tradicije i kulturnog identiteta.

Gojkovićeva je podsetila na to da su očuvanje i negovanje kulturnog nasleđa, kao i njegovo prenošenje generacijama koje dolaze, među ključnim faktorima razvoja svakog društva.

„Briga o zaštiti naše kulturne baštine treba da bude važan zadatak svima nama koji se njome na bilo koji način bavimo. To uključuje i podršku koju Pokrajinska vlada pruža ustanovama, organizacijama i pojedincima koji vredno rade na očuvanju naše muzičke tradicije, među kojima je nesumnjivo i naš ‘Tamburica fest'”, rekla je predsednica i dodala da o značaju tamburice govori i to što je tamburaška praksa 2021. godine upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Gojkovićeva je navela da su manifestacije poput ove važne, jer spajaju nasleđe sa savremenim stvaralaštvom, čineći tako tradiciju i običaje i “živim” i vidljivim, i dajući im aktivnu ulogu u nastanku novih umetničkih dela.

Na festivalu svake godine nastupaju orkestri iz zemlje i inostranstva u takmičarskom delu programa za najbolji orkestar Svetskog tamburica festa, a vokalni solisti iz celog sveta učestvuju u izboru za najbolju autorsku pesmu Tamburica festa.

U okviru ove manifestacije nastala je i Svetska tamburaška asocijacija, udruženje svih tamburaša sveta sa sedištem u Novom Sadu.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pokrajinska vlada