Početna Gradske teme NSBI: Kontrola osvetljenosti bicikala umesto nametanja nošenja prsluka

NSBI: Kontrola osvetljenosti bicikala umesto nametanja nošenja prsluka

0

Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) je objavila da je njeno istraživanje ukazalo na potrebu da se unapredi svest biciklista o važnosti osvetljenosti i poboljša dostupnost svetlosne opreme.

Novosadska biciklistička inicijativa navodi da ne podržava ideju MUP-a da uvede obavezne reflektujuće prsluke za bicikliste, a umesto toga traži kontrolu poštovanja postojeće zakonske obaveze korišćenja prednjeg i zadnjeg svetla na biciklu i dostupnost osnovne opreme za bicikle, poput katadioptera.

Istraživanje NSBI je pokazalo da 34 odsto biciklista u Novom Sadu noću uopšte ne koristi svetla na biciklu što direktno utiče na njihovu vidljivost i bezbednost.

Samo oko 43 odsto bicikala je pravilno osvetljeno, oko 12 odsto ima samo prednje belo svetlo, oko 10 odsto ima samo zadnje crveno svetlo, dok oko 1 odsto ima pogrešno postavljena, pomešana svetla na biciklu, navodi NSBI.

Ideja MUP-a da nametne obavezne reflektujuće prsluke za bicikliste, po mišljenju NSBI, nije adekvatno rešenje za dugoročno unapređenje bezbednosti biciklista u saobraćaju.

“Osvetljenost bicikala koja je zakonom propisana treba da bude prioritet, jer je to osnovni način da biciklisti budu vidljivi za druge učesnike u saobraćaju, pre svega vozače automobila”, navodi se u saopštenju.

Po podacima koje je Inicijativa dobila od saobraćajne policije u Novom Sadu, ove godine je do 19. jula izdato svega 25 prekršajnih prijava zbog neposedovanja svetla na biciklu u vreme smanjene vidljivosti i noću.

“Ovaj podatak nam jasno ukazuje da ne postoji sistemska podrška za edukovanje građana, niti postoji adekvatna kontrola kršenja Zakona o bezbednosti u saobraćaju na putevima”, ukazuje NSBI.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay