Početna Gradske teme Markoski: Briga o studentima prioritet u radu Sekretarijata i Pokrajinske vlade

Markoski: Briga o studentima prioritet u radu Sekretarijata i Pokrajinske vlade

0

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Branko Markoski obišao je službu smeštaja i dva studentska doma u Novom Sadu, povodom završetka konkursa za smeštaj brucoša i raspisivanja konkursa za smeštaj studenata starijih godina.

Kako je saopštila Pokrajinska vlada, Markoski je sa direktorom Studentskog centra Novi Sad Zoranom Martinovićem obišao domove “Slobodan Bajić” i “Veljko Vlahović” i tom prilikom razgovarali su sa studentima koji konkurišu za smeštaj i radnicima u službi smeštaja.

Markoski je rekao da je briga o studentima prioritet u radu Sekretarijata i Pokrajinske vlade, navodeći da se to vidi rebalansom budžeta kojim su obezbeđena sredstva za materijalne troškove ustanova visokog obrazovanja jer je njihovo nesmetano funkcionisanje bilo dovedeno u pitanje.

On je dodao da jedinstvo fakulteta i ostalih ustanova visokog obrazovanja garantuju svetlu budućnost Univerziteta u Novom Sadu.

Markoski je naveo da bi prvi korak u povećanju broja domaćih, ali i studenata iz inostranstva na Univerzitetu u Novom Sadu, bila izgradnja novog objekta studentske menze i doma za smeštaj mladih istraživača.

Direktor Studentskog centra Zoran Martinović je podsetio da je u proteklih nekoliko godina uloženo 50 miliona dinara u unapređenje kvaliteta smeštaja u studentskim domovima i ishrane u studentskoj menzi.

Sredstva su, dodao je, opredeljena uz podršku Pokrajinske vlade.

“U domovima ‘Nikola Tesla’ i ‘Živojin Ćulum’ renovirali smo kupatila, a u domu ‘Car Lazar’, pored renoviranja kupatila, zamenjeni su parket i pločice na trećem spratu. U domovima ‘Slobodan Bajić’ i ‘Veljko Vlahović’ zamenjena su sva vrata i uređene terase, a u domovima ‘Sajmište’ i ‘Slobodan Bajić’ zamenjen je krov. Sređen je i dom ‘Feješ Klara’, a izvedeni su i obimni radovi u domu ‘Dr Zoran Đinđić’ u Somboru”, naveo je Martinović.

On je dodao da je renoviran objekat glavne studentske menze, kao i da je nabavljena sva potrebna oprema.

Markosti je pozvao Martinovića da intenzivira saradnju sa Studentskim kulturnim centrom, ocenjujući da je to u najboljem interesu i studenata i celokupne univerzitetske zajednice.

Studentski centar Novi Sad obezbeđuje smeštaj za 3.064 studenata u domovima.

U osam studentskih domova u Novom Sadu kapacitet je 2.713 mesta, a 208 mesta u domu u Zrenjaninu i 143 mesta u domu u Somboru.

U restoranima Studentskog centra dnevno se hrani blizu 7.000 studenata.

Izvor: Tanjug, rtv.rs
Foto: Pokrajinska vlada