Početna Kultura Program izložbe o Nikoli Krasnovu do kraja septembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Program izložbe o Nikoli Krasnovu do kraja septembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0

Predavanje

Doprinos emigranata iz Rusije u izgradnji Kraljevine Jugoslavije

Četvrtak, 26. septembar, 19 časova

Predavač: prof. dr Aleksandar Kadijević

Kao najveći poznavalac i istraživač graditeljstva emigranata iz Rusije u međuratnom periodu, prof. dr Aleksandar Kadijević, redovni profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, upoznaće publiku sa istaknutim arhitektama iz Rusije koji se ubrajaju među najznačajnije stvaraoce tadašnje arhitektonske scene. Istovremeno, prof. Kadijević će ukazati na koje načine su ruski arhitekti obogatili kulturni indentitet gradova Kraljevine Jugoslavije.

Tumačenje izložbe:

Subota, 28. septembar

12 časova:

Vođenje na ruskom jeziku
Irina Malinovskaia

Istoričarka umetnosti Irina Malinovskaja održaće vođenje kroz izložbu na ruskom jeziku, kroz koje će nam približiti stvaralaštvo Nikolaja Krasnova i život ruske emigracije u nekadašnjoj Jugoslaviji.

17 časova:

Autorsko vođenje kroz izložbu
Msr Sanja Kiproski

Na stručnom vođenju istoričarke umetnosti i dobitnice Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Sanje Kiproski publika će imati priliku da se detaljnije upozna sa radom čuvenog ruskog akademika arhitekture, Nikolaja Petroviča Krasnova (1864–1939), koji je svojim stvaralaštvom obogatio jugoslovensku arhitekturu. U posebnom fokusu biće Krasnovljevo likovno stvaralaštvo, koje do sada nije potpunije osvetljeno u nacionalnoj istoriografiji.

Izvor: NS Hronika
Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog