Početna Kultura Izložba “Izvan granica” Isidore Stojanović u četvrtak u SKC Novi Sad

Izložba “Izvan granica” Isidore Stojanović u četvrtak u SKC Novi Sad

0

Izložba Isidore Stojanović “Izvan granica” biće otvorena u četvrtak, 26. septembra, u 19 časova u Maloj galeriji SKCNS (Ulici Vladimira Perića Valtera 5) kao prva u izlagačkoj sezoni tog kulturnog centra.

Postavka će moći da se pogleda do 17. oktobra. Radno vreme galerije je radnim danima od 10 do 15 časova. Za posete van termina potrebna je najava dan ranije na imejl adresu: skcnsart@gmail.com.

Može li umetnost govoriti o slobodi i biti pomoć u procesu oslobađanja sebe i samog rada?

Kroz izvesni osvrt na dosadašnje stvaralaštvo i radikalni rez sa istim, umetnica će pokušati da pruži intimni odgovor na pitanje šta to tematsko i stilsko redefinisanje može doneti na individualnom i opštem planu. Kako su izvori stilskih, tematskih i tehničkih ograničenja uglavnom izvan nas samih, i kako obično pripadaju nečemu što kolektivno ograničava, njihovo dovođenje u svest i prevazilaženje otvara prostor za dublji dijalog i refleksiju. Ovo omogućava ne samo individualnu transformaciju već i kolektivno preispitivanje ustaljenih paradigmi. Prihvatanje grešaka koje se javljaju tokom stvaranja postaje ključni element u procesu; one ne samo da obogaćuju rad, već često vode ka novim, neočekivanim pravcima.

Izložba ‘Izvan granica’ kroz konceptualni i performativni pristup nastoji da sublimira sve veštine umetnice, stvarajući prostor za obnovu perspektiva i oslobađanje kroz kolektivne kreativne prakse koje mogu redefinisati granice percepcije i izraza.

Isidora Stojanović rođena je 1998. godine u Pančevu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Dizajn enterijera i nameštaja. Tokom studija je aktivno učestvovala u brojnim radionicama i grupnim izložbama, među kojima se ističe učešće na Sajmu nameštaja i izložbi “SmartArt” 2021. godine u Galeriji N.O. Concept u Beogradu. Iste godine, njeni radovi su bili izloženi na 51. salonu umetnosti Pančeva u Narodnom muzeju Pančeva. Njena umetnička praksa uključuje učešće na tri likovne kolonije, od kojih je jedna održana u Rumuniji. Godine 2022. izlagala je u Showroom u okviru Design Week u Novom Sadu, a zatim na 52. salonu umetnosti Pančeva, gde je osvojila nagradu u vidu samostalnog izlagačkog termina. Izložba pod nazivom “U nestajanju nastajanja“ održana je u maju 2023. godine u Galeriji savremene umetnosti Pančevo. Jedno od značajnih iskustava bilo je učešće na izložbi “17. Umetnost, arhitektura, dizajn: Staništa” krajem 2022. godine u Galeriji savremene umetnosti Pančevo. Učesnica je Bijenala mladih u Beogradu 2023. godine, kao i 21. Bijenala umetnosti u Pančevu 2024. godine, po pozivu kustoskinje Sonje Jankov.

Kroz svoju umetničku praksu istražuje strukturu prostora i njegov efekat na svakodnevni život. Posebno je zanimaju teme masovne izgradnje, uticaj stanovništva na menjanje strukture stanovanja i arhitekture, pojam doma, njegova simbolika i značaj za pojedinca. Kroz svoju umetničku praksu često istražuje u poljima delovanja i provlači lično iskustvo pozivajući posmatrače da preispitaju svoje viđenje staništa.

Izvor: rtv.rs
Foto: SKC Novi Sad