Početna Kultura Knjiga “Melodije Evrope” Vesne Aleksić najbolji putopis na srpskom jeziku

Knjiga “Melodije Evrope” Vesne Aleksić najbolji putopis na srpskom jeziku

0

Nagrada “Ljubomir P. Nenadović” za najbolji putopis na srpskom jeziku u sezoni 2023/2024. pripala Vesni Aleksić za knjigu “Melodije Evrope” u izdanju izdavačke kuće Akademska knjiga.

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” će, kao organizator manifestacije “Ljubini dani”, nagradu uručiti u petak, 27. septembra, na svečanosti koju tim povodom organizuje u Brankovini.

Odluku da ovu nagradu dobije Vesna Aleksić, višestruko nagrađivani dečji pisac, doneo je žiri u sastavu: prof. dr Radivoje Mikić (predsednik) i članovi prof. dr Mihajlo Pantić i Vladimir Šekularac.

Kako je navedeno u obrazloženju žirija “putopisna knjiga Melodije Evrope Vesne Aleksić se iz ovogodišnje produkcije izdvojila koliko visokom umetničkom vrednošću toliko i činjenicom da uverljivo pokazuje da se savremeni putopisac, poput svojih predaka, a jedan od njih je, nema sumnje, LJubomir Nenadović, iznova obraća evropskom prostoru videći u njemu ne samo, kako bi Sterija rekao, ‘divno pozorje oku’, već, mnogo više raznolikost kultura koje, svaka na svoj način, oblikuju onu vrednosnu vertikalu koju savremeni čovek vidi i kao osnovu svog identiteta. Pisani sa izuzetnom osetljivošću za detalj, za važnost ličnog doživljaja viđenog, putopisi Vesne Aleksić pokazuju da i savremeni pisac u svom čulnom doživljaju može da pronađe podsticaj za visoki uzlet svoje imaginacije, za okretanje onom unutarnjem svetu u kome i ambijent modernog grada i umetnička dela neprolazne vrednosti u jednakoj meri zaokupljaju pažnju i postaju podsticaj da se u putovanju traži i saznanje i ona duševna ravan na kojoj se čitav naš život svodi na ‘ogromnost detinjstva’, na neutaživu potrebu za kretanjem i doživljavanjem lepote sveta.”

Vesna Aleksić rođena je u Obrenovcu 1958. godine. Piše romane, pripovetke, slikovnice, pozorišne i radio-drame, putopise, prikaze… Piše za novine, za čitanke, đačku i studentsku lektiru. Za svoje knjige dobila je sve značajnije državne nagrade (i dve internacionalne).

Izvor: rtv.rs
Foto: Akademska knjiga