Početna Kultura O knjizi “Zadužbina u srpskom pravu: istorijski kontekst i savremeni izazovi” danas...

O knjizi “Zadužbina u srpskom pravu: istorijski kontekst i savremeni izazovi” danas u Matici srpskoj

0

Knjiga “Zadužbina u srpskom pravu: istorijski kontekst i savremeni izazovi” autorke dr Jelene Veselinov biće predstavljena danas, 26. septembra, u Matici srpskoj.

Knjiga “Zadužbine u srpskom pravu: istorijski kontekst i savremeni izazovi” je zasnovana na višegodišnjim teorijskim istraživanjima, i bogatom decenijskom praktičnom iskustvu koje je autorka publikacije dr Jelena Veselinov, u svojstvu upravnice poslova Matice srpske, sticala vodeći postupke restitucije zadužbinske imovine najstarije književne, kulturne i naučne institucije srpskog naroda.

Publikacija govori o mestu zadužbina u srpskom pravu kroz istoriju i njihovom pravnom položaju danas, ulozi stranog prava na oblikovanje zadužbina u važećem zakonu o zadužbinama, ali i o aktuelnim pitanjima u postupcima restitucije zadužbinske imovine i ponuđenim rešenjima.

Tekst je, kako navodi prof. dr Dušan Nikolić, jedan od recenzenata: “napisan na jasan i precizan način, jednako razumljiv onima koji se profesionalno bave pravom, ali i običnim građanima koji su zainteresovani za istorijske i aktuelne aspekte zadužbinarstva”.

Predstavljanje knjige će biti prilika da se javnost upozna sa značajnim pitanjima zadužbinarstva i savremenim izazovima koji su postavljeni pred zadužbine.

Program će početi u 19 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva