Početna Gradske teme Dom zdravlja “Novi Sad” realizuje projekte “Šta znam o pubertetu” i “Gestacijski...

Dom zdravlja “Novi Sad” realizuje projekte “Šta znam o pubertetu” i “Gestacijski dijabetes u trudnoći”

0

Dom zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo i ove godine realizuje projekat “Šta znam o pubertetu”, ali i projekat “Gestacijski dijabetes u trudnoći”.

Tokom radionica u okviru projekta “Šta znam o pubertetu 2024.” obrađivaće se teme koje se odnose na informacije o samom pubertetu, telesnim promenama koje se dešavaju kod dečaka i devojčica te emocionalnom sazrevanju u ovom periodu života.

Promocija reproduktivnog zdravlja mladih obuhvata sve mere, aktivnosti i napore zdravstvene službe i čitave društvene zajednice na zaštiti, održanju i unapređenju zdravlja. U primarnoj prevenciji reproduktivnog zdravlja posebno mesto zauzima zdravstveno vaspitni rad s mladima. Pubertet (latinski pubertas – polno sazrevanje) označava proces biološkog, odnosno polnog sazrevanja deteta do sposobnosti da se ostvari reproduktivna funkcija. Pubertet je proces biloškog-polnog sazrevanja u toku kog se dešavaju brojne promene u telu dečaka i devojčica, a na kraju puberteta oni postižu sposobnost reproduktivne funkcije.

Ovaj projekat predstavlja nastavak uspešnih aktivnosti koje se sprovode već niz godina. Ove godine projekat planiramo da realizujemo putem održavanja radionica sa učenicima četvrtih razreda u 14 osnovnih škola sa teritorija Grada Novog Sada.

Zdravstveno vaspitni materijal biće pripremljen u vidu plakata koje će se distribuirati tokom poseta školama.

U okviru projekta “Gestacijski dijabetes u trudnoći”, koji se realizuje u objektu Doma zdravlja “Novi Sad” u Almaškoj br. 4, održaće se 25 radionica namenjenih trudnicama koje pohađaju Školu za trudnice (od 28. do 32. gestacijske nedelje). Teme su bazirane na najčešćim faktorima rizika i simptomima gestacijskog dijabetesa, sa akcentom na preporučenu ishranu i fizičku aktivnost.

Gestacijski dijabetes melitus je najčešći metabolički poremećaj tokom trudnoće. Definiše se kao povišena vrednost šećera u krvi koja se javlja tokom trudnoće i najčešće se normalizuje nakon porođaja. Posledice nelečenog gestacijskog dijabetesa mogu štetno da utiču na majku, plod i sam tok trudnoće i porođaja.

Predavanja su zakazana za 1. i 2. oktobar 2024.

Izvor: rtv.rs
Foto: Arhiva