Početna Gradske teme Dom zdravlja “Novi Sad” realizuje projekat “Prekomerna upotreba interneta kod adolescenata i...

Dom zdravlja “Novi Sad” realizuje projekat “Prekomerna upotreba interneta kod adolescenata i društvene mreže – izazov današnjeg doba” u 10 osnovnih škola u Novom Sadu

0

Dom zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo realizuje projekat “Prekomerna upotreba interneta kod adolescenata i društvene mreže – izazov današnjeg doba”. U projektu učestvuju učenici trećeg, četvrtog i šestog razreda iz 10 osnovnih škola sa teritorije Grada Novog Sada.

Prvo predavanje je zakazano za 2. oktobar, od 8 do 14 sati u OŠ “Veljko Vlahović” u Šangaju.

Kroz interaktivni rad deci će biti pružene informacije o značaju prevencije usvajanja rizičnih oblika ponašanja u ovom uzrastu, na internetu, o izazovima na društvenim mrežama, kao i njihovim posledicama, saopštavaju organizatori.

Jedna od tema ticaće se i ponašanja na internetu, te znakovima za prepoznavanje nasilja na internetu. Biće reči i o tome koliko je značaj fizičke aktivnosti važan za zdravlje, kao i o preporučenom vremenu za dnevno korišćenje mobilnih telefona, vremenu odlaska na spavanje i veštinama za odupiranje socijalnom pritisku za usvajanje ove navike.

U današnjem društvu internet je prisutan u većini domova, kao koristan izvor informacija i način za učenje. Nudi fantastične mogućnosti za otkrivanje, povezivanje i kreiranje.

Što se internet više razvija i prilagođava pojedincu, to je i veća mogućnost za razvoj zavisnosti. Taj problem je posebno izražen kod dece koju lako privlači atraktivna i brza smena raznih sadržaja i popularnost društvenih mreža. Dve dominantne oblasti (grupe sadržaja) koje, u najvećoj meri zaokupljaju dečiju pažnju na internetu, jesu zabava-razonoda (igranje igrica i konzumacija muzičkih sadržaja) i komunikacija sa vršnjačkim grupama na društvenim mrežama. Znatno manji deo “internet aktivnosti” dece uzrasta od 8 do 13 godina ima veze sa informisanjem.

Izazovi na internetu nisu samo izloženost dece neprimerenom sadržaju ili onlajn nasilju, već i sajtovima koji mogu štetno uticati na mlade jer podstiču trgovinu ljudima, zloupotrebe droga, nasilje i slično.

Tokom pandemijske krize posebno su bili ugroženi najmlađi korisnici novih tehnologija, budući da su bili znatno više usmereni na onlajn okruženje, ističu stručnjaci.

Uprkos nepisanom pravilu da deca mlađa od 13 godina ne bi trebalo da koriste društvene mreže, statistike pokazuju da više od 90% dece mlađeg školskog uzrasta svakodnevno, i bez roditeljske kontrole, koristi socijalne mreže, ne vodeći pri tom računa o potencijalnim opasnostima, navodi se u saopštenju organizatora projekta “Prekomerna upotreba interneta kod adolescenata i društvene mreže – izazov današnjeg doba”

Najčešće aktivnosti dece na internetu jesu konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video-igrica. Imajući to u vidu, vrlo je značajno da deca imaju dovoljno znanja o internetu i izazovima modernog doba, ističu organizatori.

Izvor: rtv.rs
Foto: Arhiva