Početna Gradske teme Stiglo 13 predloga za Novembarsku povelju Novog Sada: Tate Novosađani, Kaćke novine…

Stiglo 13 predloga za Novembarsku povelju Novog Sada: Tate Novosađani, Kaćke novine…

0

Komisija za obeležavanje praznika i dodelu priznanja na današnjoj sednici razmatrala je pristigle inicijative za dodelu Novembarske povelje Novog Sada za 2024. godinu.

Za kandidate za dodelu Novembarske povelje Komisiji je pristiglo 13 predloga, a među predloženim kandidatima su Fondacija “Tate Novosađani”, Kaćke novine, novinar Lazo Bakmaz, Društvo novinara Vojvodine (DNV), direktor srednje mašinske škole u Novom Sadu Vladimir Gavranić, prof. spec. za oblast metodike nastave književnosti i srpskog jezika Mirjana Grdinić, prof. dr Slobodan Bjelica, Savez gluvih i nagluvih Vojvodine, Tekvondo klub Vojvodina, trener Vaterpolo kluba Vojvodina Darko Bilić, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, D.O.O. za novinsko-izdavačku delatnost “Magyar szó” LAPKIADÓ KFT i istoričar Petar Đurđev.

Novembarska povelja Novog Sada dodeljuje se kao društveno priznanje za izuzetne rezultate i dostignuća u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti, povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Novembarska povelja dodeljuju se građaninu i grupi građana, preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama za negovanje demokratskih tradicija i jačanju zajedništva građana i građanki Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispoljavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalnih šteta.

Komisija je razmatrala i inicijativu za dodelu Oktobarske nagrade Novog Sada za 2024. godinu koja je poslata mejlom 2. oktobra, 2024. godine i konstatovala jednoglasno da navedena inicijativa nije pristigla blagovremeno u skladu sa odlukom.

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva