Početna Kultura Svečano uručenje 57. nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u petak, u 13 sati...

Svečano uručenje 57. nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u petak, u 13 sati u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0

Nagradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za školsku 2023/24. godinu, dobio je rad Isidore Vučić, pod nazivom “Umetnički muzeji i galerije u Beogradu od 1918. do 1941. godine“, odbranjen kod prof. dr Milana Popadića 2023. godine. Nagrada će biti dodeljena 57. put u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u petak, 11. oktobra, 2024. godine u 13 časova.

Ocenjivačka komisija obrazložila je da master rad problematizuje ključne faktore koji su uticali na razvoj muzejske i izložbene delatnosti u Beogradu između dva svetska rata, mapira najvažnije podsticajne “struje“, i istovremeno, locira i analizira najznačajnije prepreke kroz hronološki pregled rada galerija i muzeja sa umetničkim zbirkama. Rad je istoriografski utemeljen i kritički orijentisan, pokazujući izuzetnu metodološku spremnost nagrađene da jedan nedovoljno istražen vremenski period adekvatno rasvetli, a strukturom i metodom istraživanja predstavlja dragocen izvor za nova naučna istraživanja. Dobitnica nagrade Isidora Vučić je situaciju pozicije beogradske muzejske struke međuratnog perioda uspešno stavila u kontekst njenih evropskih okvira.

Članovi komisije su: dr Jelena Erdeljan, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dr Igor Borozan, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dr Angelina Milosavljević, profesor na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu, dr Aleksandra Kučeković, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog ustanovljena je Darovnim ugovorom sa Pavlom Beljanskim iz 1965. godine, a ove godine će biti dodeljena 57. put. Nagrada se dodeljuje za najbolji master rad iz nacionalne istorije umetnosti odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Nakon svečanosti, prethodna laureatikinja i autorka izložbe “Svestrani umetnik Nikolaj Petrovič Krasnov: akvareli i crteži“, msr Sanja Kiproski, provešće goste kroz postavku realizovanu prema svom master radu nagrađenom 2022. godine, dok će kroz postavku “Knjige Pavla Beljanskog: od beogradskog salona do muzejske zbirke“ publiku voditi autorka izložbe Milica Orlović Čobanov, muzejska savetnica.

Izvor: NS Hronika
Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog