Početna Gradske teme Studenti arhitekture sa novosadskog FTN-a osvojili prestižnu svetsku nagradu

Studenti arhitekture sa novosadskog FTN-a osvojili prestižnu svetsku nagradu

0

Studenti druge godine osnovnih studija Arhitekture na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu osvojili su značajne nagrade na međunarodnom arhitektonskom konkursu pod nazivom “The Home of Shadows”.

Studenti su se na takmičenje prijavili na inicijativu i pod mentorstvom prof. dr Višnje Žugić i asistenta Bojana Stojkovića, u okviru predmeta Arhitektonske tehnologije: Proces projektovanja. Zadatak je bio smisliti koncept stambenog objekta čije se korišćenje oslanja isključivo na upotrebu prirodne svetlosti – dakle, bila je isključena svaka mogućnost oslanjanja na veštačke izvore. Ova serija takmičenja ističe važnost prirodnog svetla u dizajnu doma, neophodnog za stvaranje udobnih, prijatnih i praktičnih okruženja.

Treću nagradu su osvojili Mladenka Đorić, Miroslav Lukić, Kristina Pajić, Aleksandar Tešić – rad “Shamash – The Shade Of The Sun”, dok su u uži izbor ušli Aleksa Marinkov, Dragana Kitanović, Aleksa Čuljak, Nikolina Paldrmić – rad “Garden Retreat”.

“Arhitektura je za nas medijum putem kojeg možemo izraziti svoju kreativnost, preoblikovati način na koji posmatramo svoju okolinu i testirati granice dizajna. Ona takođe oblikuje naš svet i služi kao pozadina za sva životna iskustva, zbog čega uloga arhitekte prevazilazi lični kreativni izraz. Ponekad sumnjamo u to koliko smo zaista napredovali kao arhitekte, a arhitektonska takmičenja mogu biti odlična prilika da preispitamo svoje znanje, vidimo koliko smo daleko stigli i shvatimo koliko još toga imamo da naučimo. Takođe, ohrabrili bismo i druge studente da što više učestvuju u ovim takmičenjima, jer ona nude promenu perspektive i korak ka stvarnom profesionalnom svetu”, izjavili su studenti nakon proglašenja pobednika.

Iza konkursa stoji “Buildner”, vodeća svetska kuća koja se bavi organizacijom takmičenja iz domena arhitekture, specijalizovana za kreiranje i upravljanje konkursima, a arhitektama pruža platformu na kojoj mogu da pokažu inovacije i uključe se u globalnu zajednicu. “Buildner” postoji više od decenije, a za to vreme organizovano je skoro 150 takmičenja. Svoje kompetencije koriste da podstaknu inovativne ideje koje pomeraju granice u arhitektonskom dizajnu, izazivajući tradicionalne norme i razvoj kreativnog razmišljanja.

Ostvareni rezultati uticali su na rangiranje Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu na “Buildnerovoj” rang-listi univerziteta na prvo mesto svih univerziteta u Srbiji.

Izvor: rtv.rs
Foto: FTN Novi Sad