Početna Intervju dana Najmlađi novosadski tech preduzetnik i inovator Uroš Poček govori o tech startap-u...

Najmlađi novosadski tech preduzetnik i inovator Uroš Poček govori o tech startap-u Studentventures koji pomaže studentima da razviju svoju poslovnu ideju

0

Uroš Poček je student Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, startap preduzetnik, inovator i dobitnik ovogodišnjeg granta američke vlade preko Bold programa mladih lidera Zapadnog Balkana za unapređenje tech biznisa Studentventures. Za NS Hroniku govori o startup preduzetništvu i načinu na koji njegov startup Studentventures rešava problem studentima kao mladim ljudima koji na tržište rada žele da uđu sa sopstvenom poslovnom idejom i na taj način ostvare poslovne kontakte, zaradu i izgrade lični poslovni portfolio.  

Na početku razgovora Uroše, budući da ste jedan od najmlađih startap preduzetnika u Srbiji, a u Novom Sadu i generalno u našoj zemlji je startap preduzetništvo u razvoju, kako biste definisali pojam startap preduzetništvo, koje se razlikuje od klasičnog preduzetništva?

Baviti se razvojem startapa je poput karijere profesionalnog sportiste – zahteva 100% tvog vremena i truda. Pobediti na utakmici je sjajan osećaj, ali iza svake pobede stoje sati napornih treninga, planiranja strategije i balansiranja između rada i odmora. U svetu startapa, taj proces je identičan, samo u poslovnom kontekstu – svaki uspeh dolazi nakon pažljivo osmišljenih poteza i posvećenog rada u pozadini.U tehnološkoj zajednici Novog Sada ste poznati po startapu Studentventures, koji ste osnovali i zahvaljujući kome ste poslovno posetili Njujork kao stipendista Bold programa za mlade lidere američke vlade. Šta nam možete reći o startap biznisu Studentventures i koji problem korisnicima rešava ovaj startap?

StudentVentures ima viziju da poveže studente iz različitih delova sveta, fakulteta i oblasti, kako bi zajedno radili na realizaciji svojih ideja. Mladi inovatori su sposobni za mnogo više nego što sami misle, i kada osoba s idejom pronađe tim podjednako ambicioznih ljudi sa potrebnim veštinama, zajedno mogu stvoriti nešto veliko. Iskreno verujemo u tu viziju i posvećeni smo tome da pomognemo mladima da se povežu i pretvore svoje ideje u stvarnost. StudentVentures je dostupan i potpuno besplatan za korišćenje na startstudentventures.com.

Na koje sve načine se može predstaviti biznis ideja u okviru biznis plana za startap u ranoj fazi razvoja? Da li je teško privući investitore?

Startap tim može preneti svoju ideju na bilo koji način koji smisli, ali ključno pitanje je da li će druga strana razumeti šta tim želi da kaže i koji problem rešava. U praksi, najčešće korišćen alat za prenošenje ideja je Pitch Deck, dok je za interne potrebe tima korisno kreirati Canvas Business Model, jer on podstiče tim da sebi postavi ključna pitanja u vezi sa idejom koju razvijaju. Kada imate spreman Pitch Deck, možete se obratiti investitorima, ali ne očekujte odmah investiciju. Najbolji pristup je da se stavite u ulogu investitora i zapitate se: “Da li bih ja sebi dao novac?” Ako niste sigurni, verovatno ni investitor neće biti. Zato radite na tome da smanjite rizik za investitora. Najbolje uslove dobijate kada investitor traži vas, a ne vi njega.

Koje početničke greške u osnivanju startapa treba izbegavati?

Pažljivo birajte ljude sa kojima radite na startapu, ali nemojte zbog toga misliti da treba sve da radite sami. Radite na nečemu u čemu uživate i u šta se dobro razumete, jer pre ili kasnije naići ćete na velike izazove. Ako ta dva kriterijuma nisu ispunjena, velika je verovatnoća da ćete odustati kada stvari postanu teške.

Ove godine ste među 174 aplikacije za program malih grantova američke ambasade izabrani među 14 najboljih aplikacija kojima je odobreno finansiranje projekata od strane američke vlade, odnosno, američke ambasade u Srbiji. Na koji način ćete dobijena sredstva iskoristiti da unapredite startap biznis Studentventures u Novom Sadu?

Organizovaćemo četiri događaja širom Srbije, kroz koje će se ideje i koncept platforme StudentVentures preneti u realan svet. Događaji se zovu “Idea Night” odnosno “Veče ideja,” i otvoreni su za sve studente, bez obzira na fakultet ili godinu studija. Više informacija o događajima, kao i datume održavanja, objavićemo na našoj Instagram stranici _studentventures.

 

Autor: Anđela Zec

Foto: Nenad Karlić/ privatna arhiva/ ustupljene fotografije