Početna Kultura U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog 17. i 19. oktobra, dve izložbe i dva...

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog 17. i 19. oktobra, dve izložbe i dva predavanja

0

Predavanje “Zbirka knjiga Pavla Beljanskog“, tumačenje na znakovnom jeziki, uvodi nas, uz tumačenje na znakovnom jeziku, u proces nastanka Zbirke knjiga koja rasvetljava društvene okolnosti u kojima se Pavle Beljanski formirao kao ličnost, kolekcionar i diplomata. Ova biblioteka je svome vlasniku bila važna za profesionalno usavršavanje, lično zadovoljstvo, ali i kao dopuna kolekciji umetničkih dela koju je sakupljao.

Reprezentativna u okviru legata, Zbirka knjiga Pavla Beljanskog predstavlja značajnu celinu za razumevanje jedinstvene ličnosti njenog vlasnika, kao i nezaobilaznu celinu u tumačenju društveno-kulturnih odnosa u vreme njenog formiranja.

Predavanje će se održati u četvrtak, 17. oktobra, u 19 sati.

Predavač: Milica Orbović Čobanov, muzejska savetnica

Predavanje

Ruski graditelji u Novom Sadu između dva svetska rata

Subota, 19. oktobar, 17 časova

Predavač: dr Valentina Vuković

Nedostatak inženjera i arhitekata u Novom Sadu, kao i u drugim gradovima jugoslovenske države nakon Prvog svetskog rata, nadomešten je dolaskom Rusa emigranata. Predavanje će obuhvatati delatnost dvojice graditelja koji su ostavili značajne građevine u Novom Sadu: Jurija Nikolajeviča Šretera (Odesa, Rusija, 1888 – Santjago de Čile, 1976), inženjera arhitekture, višeg vojnog inženjera IV klase, šefa Pododseka za projektovanje zgrada, i inžinjera arhitekture Konstantina Parisa de la Valet (Nikolajev, Rusija, 1877 – Kan, Francuska, 1940), inžinjera arhitekture.

Izvor: NS Hronika
Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog