Početna Kultura Razgovor o knjizi Bojana Jovanovića “Književnost u antropološkom svetlu“ sutra u Prometeju

Razgovor o knjizi Bojana Jovanovića “Književnost u antropološkom svetlu“ sutra u Prometeju

0

U sredu, 16. oktobra, sa početkom u 19.00 sati, u galeriji Prometej (Svetozara Miletića 16, Novi Sad) biće održan razgovor o novoj knjizi eseja Bojana Jovanovića “Književnost u antropološkom svetlu”.

U razgovoru učestvuju: Nastasja Pisarev, Boris Bulatović, Bojan Jovanović i Zoran Kolundžija.

Ulaz je slobodan.
Dobro došli!

O knjizi

U vreme kada se pod ciničnim izgovorima nastoji da se gotovo do apsurda suzi i redukuje potrebno znanje, ne samo iz oblasti kulture i poznavanja čoveka već i iz domena književnosti, zahtevanje poznavanja nauke o čoveku i o kulturi radi adekvatne recepcije, poznavanja i tumačenja književnih dela može izgledati neprimereno.

Smatrajući da je autoritet znanja samo privremeno izgubio svoj nekadašnji značaj u procesu obrazovanja i u individuaciji pojedinaca, prirodna relaksacija od visokih zahteva može se shvatiti kao praznična suspenzija kulturnih principa koji će se neminovno opet uspostaviti. U tom nadanju se ova knjiga nudi zainteresovanim čitaocima koji će u njoj naći podsticaj za spoznajom kulturnog konteksta kao pretpostavke odgovarajućeg razumevanja književnog teksta.

O autoru

Pesnik, sineasta i antropolog, Bojan Jovanović, rođen je 18. februara 1950. godine i Nišu. Završio je gimnaziju u Nišu, a potom i studije etnologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Osim brojnih antropoloških članaka i knjiga, autor je i preko četrdeset alternativnih filmova. Važan aspekt njegovog književnog rada čine tematski eseji i tekstovi o domaćim i inostranim piscima. Radi kao naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU.

Knjigu možete pogledati OVDE.
Knjigu možete poručiti OVDE.

Izvor: NS Hronika
Foto: Promo