Početna Gradske teme Balint Juhas sa članovima Dečjeg saveta Pokrajinskog zaštitnika građana-ombudsmana

Balint Juhas sa članovima Dečjeg saveta Pokrajinskog zaštitnika građana-ombudsmana

0

Članovi Dečjeg saveta Pokrajinskog zaštitnika građana-ombudsmana posetili su juče Skupštinu AP Vojvodine, upoznali se sa njenim radom i razgovarali sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine Balintom Juhasom.

Ističući veliko zadovoljstvo zbog današnje posete, predsednik Juhas ocenio je da je veoma važna otvorenost pokrajinskog parlamenta prema građanima, pa samim tim i prema deci koja bi dom u kome se donose najvažnije odluke u vezi sa životom građana pokrajine, trebalo da smatraju i svojim domom.

“Na osnovu međunarodnih konvencija, osnovno dečije pravo jeste pravo na izražavanje mišljenja i participaciju, a institucija Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana to jako dobro prepoznaje i zbog toga je za svaku pohvalu formiranje Dečijeg saveta čiji sam, na veliko zadovoljstvo, počasni član. Posebno mi je važna današnja poseta i kao predsedniku Skupštine, ali i kao ocu troje dece. Gete je rekao da najveći ljudi uvek ostaju deca i to treba da nas podseti da treba da sačuvamo dečiji duh i radoznalost. U tome ćemo uspeti jedino ako ih slušamo i ako smo u stalnom kontaktu sa njima“, rekao je predsednik Juhas.

Predsednik pokrajinskog parlamenta je, zajedno sa pokrajinskom zaštitnicom građana-ombudsmankom doc. dr Draganom Ćorić i zamenicom pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava deteta Joland Kororom, sa decom razgovarao o važnosti njihovog učešća u procesu donošenja odluka koje se tiču zaštite prava dece, unapređenja obrazovanja, zdravstene zaštite i drugih važnih oblasti.

Pokrajinska zaštitnica građana-ombudsmanka Dragana Ćorić kazala je se dečija prava i dečije obaveze najčešće gledaju očima odraslih, te da je zbog toga važan glas članova Dečijeg saveta, kako bi ukazali na sve ono što odrasli propuštaju.

“Naša saradnja sa ovim prvim sazivom Dečijeg saveta je veoma zadovoljavajuća i zaista smo ponosni na rezultate koje su oni postigli. Sva deca su napredovala kao osobe, postali su mnogo samouvereniji, mnogo informisaniji i biće pravi ambasadori zaštite ljudskih prava u svojim sredinama. Cenimo podršku kako Skupštine AP Vojvodine, tako i Pokrajinske vlade i zahvalni smo predsedniku Juhasu što nas je danas ugostio“, istakla je ombudsmanka Ćorić.

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman 2023. godine ustanovio je Dečji savet kao stalno radno tela ove institucije. Učešćem u radu i aktivnostima Dečjeg saveta, 15 članica i članova ovog tela, uzrasta od 13 do navršenih 18 godina, imaju mogućnost da informišu i obaveštavaju Ombudsmana o kršenju prava deteta, daju mišljenje, savete i predloge radi unapređenja prava deteta, učestvuju u organizovanju edukativnih aktivnosti o pravima deteta i učestvuju u realizaciji istraživanja o stanju prava deteta.

Izvor: rtv.rs
Foto: Skupština AP Vojvodine