Početna Gradske teme Novi pravilnik o građevinskom otpadu danas stupio na snagu

Novi pravilnik o građevinskom otpadu danas stupio na snagu

0

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pre nekoliko dana donelo je novi pravilnik o uređenju, upravljanju, odlaganju i deponovanju građevinskog otpada, koji je na snagu stupio danas.

Novim pravilnikom je predviđeno da investitor uz zahtev za izdavanje dozvole o rušenju građevinskog objekta, priloži i rešenje o saglasnosti na plan uklanjanja objekta.

Ako u toku izvođenja radova nastane opasan otpad, izvođač je dužan da uz stručan nadzor obustavi sve radove i obavesti nadležne zadužene za zaštitu životne sredine.

“Javno komunalno preduzeće svakako u potpunosti je spremna da stupa na snagu sa pozitivnim zakonskim propisima, a samim pravilnikom, možemo ga tumačiti kao jednu od mera u prevenciji stvaranja divljih deponija i građevinskog otpada što će u velikoj meri uticati na naš grad, na našu okolinu i životnu sredinu”, rekla je Danijela Jankov iz JKP “Čistoća”.

Usvajanjem novog pravilnika trebalo bi da se smanji broj nelegalnih deponija sa građevinskim otpadom u gradovima i prigradskim naseljima. Iako je on danas stupio na snagu, u Novom Sadu će početi da se primenjuje tek za nekoliko dana.

Izvor: rtv.rs
Foto: Arhiva