Početna Kultura Preko 50 filmova iz regiona i celog sveta na 22. Filmskom frontu...

Preko 50 filmova iz regiona i celog sveta na 22. Filmskom frontu od četvrtka do nedelje u KCNS

0

Međunarodni festival kratkometražnog igranog filma Filmski front počinje u četvrtak, 24. oktobra, u Kulturnom centru Novog Sada i trajaće do nedelje, 27. oktobra.

Publika će imati priliku da pogleda preko 50 kratkometražnih ostvarenja tokom četiri dana festivala.

Glavni takmičarski program podeljen je na međunarodnu i regionalnu selekciju, dok prateći program festivala donosi horor filmove iz celog sveta, Frontove premijere i filmove autora do 19 godina iz regiona, kao i specijalnu projekciju filma “78 dana” rediteljke Emilije Gašić.

U saradnji sa OFF Novi Sad u toku festivala biće prikazane dve novosadske premijere “Rekapitulacija” reditelja Filipa Markovinovića i “Kako biti Slobodan?” Nikole Polića.

Takođe, biće organizovan masterklas “Sinteza dokumentarnog i igranog”, koji će održati novosadski reditelj Nikola Spasić.

O pobedniku regionalne selekcije odlučivaće stručni žiri u sastavu: rediteljka Emilija Gašić, scenaristkinja i producentkinja Milanka Gvoić i reditelj Danilo Stanimirović. Pobednik ove selekcije dobiće nagradu od 1.000 evra koju festival dodeljuje u saradnji sa Filmskim centrom Srbije.

Tokom festivala, publika će imati priliku da poseti izložbu/audio-vizuelni album “Terapijan” Viktora Jana u holu Kulturnog centra Novog Sada.

Filmovi iz takmičarskog programa biće titlovani i prilagođeni gluvim i nagluvim osoba u okviru projekta “Front za sva čula”.

Ulaz na sve projekcije je slobodan, osim za film “78 dana” čije se ulaznice mogu kupiti na blagajni Kulturnog centra Novog Sada po ceni od 300 din

Filmski front podržan je od strane Grada Novog Sada, Ministarstva kulture Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i Evropske kuće uz tehničku podršku Kulturnog centra Novog Sada.

Izvor: rtv.rs
Foto: Filmski front