Početna Crna hronika Nastavljeno suđenje za teško ubistvo u pokušaju u Čurugu

Nastavljeno suđenje za teško ubistvo u pokušaju u Čurugu

0

U Višem sudu u Novom Sadu zbog promene u sastavu veća formalno je počelo ispočetka suđenje S. A. iz Čuruga, okrivljenom za teško ubistvo u pokušaju u februaru 2023. godine.

Na početku glavnog pretresa okrivljeni je ostao pri ranije datoj odbrani, nakon čega su saslušani veštaci za trasologiju, sudsku medicinu i psihijatriju i psihologiju.

Veštak za sudsku medicinu profesor dr Vladimir Pilija u celosti je ostao kod datog nalaza navodeći da je povreda kod oštećenog nastala prilikom zamaha noža srednjeg intenziteta.

Veštak za trasologiju Dejan Belić ostao je u celosti kod pisanog nalaza.

Veštak za psihologiju Sanja Vukmirović u celosti je ostala kod svog dela nalaza u kombinovanom psihijatrijsko-psihološkom veštačenju.

Veštak Neuropsihijatar profesor dr Boris Golubović u celosti je ostao kod svog dela nalaza, uz korekciju gde su 2,4 gr/kg omaškom svrstali u laku alkoholisanost, a ustvari je srednja ili teška alkoholisanost.

“Okrivljeni nema duševnu bolest i zavisnost od alkohola. Ali ima štetnu upotrebu alkoholnih pića, nije imao kompletnu kontrolu upravljanja sobom. Kod okrivljenog postoji rizik ponavljanja istog ili sličnog dela“, naveo je ovaj veštak.

Veštak psiholog Sanja Vukmirović navela je da je saglasna sa profesorom Golubovićem, te da do kritičnog događaja nije došlo usled duševne poremećenosti, jer se okrivljeni seća cele situacije. Predsednica veća sudija Sanja Perić odbila je niz pitanja stručnog savetnika odbrane Ratka Kovačevića o uticaju alkohola na ponašanje okrivljenog.

Branilac okrivljenog advokat Marko Todorović pitao je veštaka da li stanje konfuzije koje se pominje može da bude veće ili manje ili je svaki put istog intenziteta, veštak je odgovorio da konfuzija može da bude manja ili veća, ali da u ovom slučaju okrivljeni nije bio konfuzan.

Odbrana okrivljenog predložila je novo sudsko psihijatrijsko-psihološko veštačenje na medicinskom fakultetu u Beogradu čemu se usprotivila Viši javni tužilac Aleksandra Radovanov, nakon 25 minutnog većanja predsednica veća je odbila.

Naredno ročište zakazano je za 19. novembar, tekuće godine za kada su planirane završne reči.

Podsetimo, prema navodima optužnice koju zastupa Viši javni tužilac Aleksandra Radovanov, okrivljenom S. A. na teret se stavlja da je 27. februara, 2023. godine u ranim jutarnjim časovima u Čurugu u ugostiteljskom objektu “One Night“, u stanju bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima u koje stanje se doveo upotrebom alkohola sa 2,54 promila alkohola u krvi sa umišljajem pokušao da liši života oštećenog D. V. zadavši mu nožem ubodnu ranu u predelu levog pazuha u deo tela gde se nalaze vitalni organi.

Izvor: M. Ćirić
Foto: Ilustracija/Pixabay