Početna Gradske teme Na festivalu “Taste of Planet” ispred TC “Promenada” predstavljena kuhinja Norveške

Na festivalu “Taste of Planet” ispred TC “Promenada” predstavljena kuhinja Norveške

0

“Taste of Planet“ – festival nacionalnih kuhinja održava se u Novom Sadu, ispred TC “Promenada” u periodu od 24.10. do 3.11. Tokom trajanja manifestacije Novosađani i gosti glavnog grada Vojvodine imaju priliku da probaju specijalitete različitih nacionalnih kuhinja kao i da se upoznaju sa kulturom i tradiciom zemalja koje učestvuju u ovogodišnjem programu.

Festival organizuje Udruženje građana The Best Events uz medijsku podršku kompanija Color Media Communications Publishing i uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada.

U autentičnim drvenim kućicama posetioci će degustirati specijalitete iz celog sveta, kao i tradicionalna jela karakteristična za područje Vojvodine.

Svojom nacionalnom kuhinjom i bogatom tradicijom predstavila se Kraljevina Norveška. Program je otvorila Nj.E. Kristin Melsom , ambasadorka Norveške u Beogradu, koja se ovom prilikom posetiocima predstavila i obratila u nacionalnoj nošnji svoje zemlje.

Norveška kultura ceni jednostavnu, zdravu i domaću hranu, ali u današnje vreme norveška hrana predstavlja zanimljiv spoj starog i novog, zbog kulinarskih uticaja iz celog sveta. Norveška kuhinja se u mnogočemu razlikuje od kontinentalne kuhinje, snažnijim fokusom na divljač, ribu i morske plodove koji se mogu uloviti. Tipičan norveški doručak obično se sastoji od različitih vrsta hleba, tostiranih komada hleba, jaja, kiselih haringa, komada sira po kojima je Norveška takođe poznata, ali i svežih salata od povrća. Može se ponuditi čaj, ali i kafa se preferira u bilo koje doba dana u Norveškoj. Najčešća hrana za unshi (ručak) je smurberd (otvoreni sendvič) sa šunkom, majonezom od jaja, haringom ili sardinama kao uobičajenim dodacima. Glavni obrok u danu je middag (večernji obrok). Na norveškom jelovniku dominiraju riba i morski plodovi, posebno losos i bakalar. Njihovi kuvari su vrhunski stručnjaci u pripremi specijaliteta od ribe na sve načine. U šali se kaže da Norvežani skoro i kolače prave od ribe i morskih plodova. Neke od ovih vrhunskih specijaliteta degustirali su i posetioci tokom današnjeg programa.

Program festivala nastavlja se u subotu, 2. novembra, kada će se svojom nacionalnom kuhinjom predstaviti Indonezija.

Izvor: NS Hronika
Foto: Mladen Sekulić