Kačamak
• 1,5 kg krompira
• 500 g pšeničnog brašna
• 500 g sira
• malo masti
• so
Oljuštiti krompir, staviti da se kuva i posoliti po ukusu. Kada je krompir skoro kuvan, ne cedeći vodu, dodati brašno i kuvati još 10-15 minuta uz povremeno mešanje. Za to vreme u drugi tiganj usuti mast i dodati sir da se rastopi.
Kada je kačamak skuvan, odlije se višak vode, šerpa se skloni sa šporeta i varjačom se počinje tući i mešati uz povremeno vraćanje na šporet, sve dok se krompir i brašno ne pretvore u testo bez ijedne grudvice. Tada se u vruć kačamak stavi rastopljeni sir ili kajmak i sve se zajedno meša.
Služi se uz kiselo mlijeko.
Raštan sa suvim mesom
• 500 g listova raštana
• 500 g njeguških kobasica, suvih rebara, slanine – svega pomalo
• 3 srednja krompira
• 2 velike glavice crnog luka
• 2 srednje šargarepe
• 4-5 čenova belog luka
Za zapršku (nije neophodna)
• 1 kašika masti
• 1 kašika brašna
• 1 kašičica mlevene paprike
Listove raštana dobro oprati i odvojiti tvrđi deo. Stavite ih u veću šerpu sa posoljenom vodom da se skuvaju. Rebra, kobasice i slaninu iseći na komade i staviti u ekspres lonac sa vodom da se posebno prokuvaju.
Kada su listovi raštana napola skuvani, procediti, ohladiti i sitno iseckati pa dodati u lonac sa mesom. Vodu u kojoj se kuvao raštan po potrebi dodavati u lonac.
Luk, šargarepu i krompir sitno iseckati i dodati u lonac. Zatvorite ekspres lonac i ostavite da se kuva. Kad lonac prošišti, smanjite temperaturu. Nakon nešto više od sat vremena kuvanja, lonac sasvim skinete sa vatre, pustite da se ohladi.
Ako se raštan duže kuva, krompir će se dobro raskuvati i zagustiti jelo. U tom slučaju, zaprška nije neophodna.
Bokeljski brodet
• 1,5 kg girica
• 500 g luka
• 2 – 3 čena belog luka
• 100 ml maslinovog ulja
• mali komad korena celera
• peršun
• so
• biber
• 200 ml belog vina
• 500 ml riblje supe
• 400 g pelata
Zagrejati maslinovo ulje i dodati luk narezan na listiće, usitnjen beli luk, sitno iseckan peršun i na tanke trakice narezan celer. Sve to pržiti dok luk ne omekša pa dodati ribu koja je prethodno očišćena i riblju supu.
Posoliti i dodati biber. Sve to pustiti da se lagano kuva oko 60 minuta, a zatim dodati pelat i zaliti vinom. Posle toga, kuvati još oko 60 minuta.
Bamije na ulcinjski način
• 600 g fine teletine
• 50 ml ulja
• 450 g smrznute bamije
• 250 g luka
• 2 kašičice koncentrata paradajza razmućenog u 100 ml vode
• 2 čena belog luka
• ½ kašičice bibera
• 1 kašičica soli
Luk očistiti i sitno naseckati, meso seći na kockice. Zagrejati 30 ml ulja i u njemu dinstati 200 g luka dok ne omekša. Dodati meso i dinstati ga na laganoj vatri dok ne poprimi lepu boju. Nakon toga, dodati biber, so i razmućeni koncentrat paradajza. Dodati i malo vode i ostaviti da se krčka oko 30 minuta.
Za to vreme, u drugi tiganj usuti ostatak ulja, zagrejati ga i dinstati ostatak luka dok ne omekša. Dodati odmrznutu bamiju i usitnjeni beli luk i soli po ukusu, a zatim sve to pržiti oko oko 10 minuta.
Kada je gotovo, u keramičku posudu složiti meso i bamiju i zapeći u pećnici zagrejanoj na 200 stepeni oko 5 minuta.