Početna Gastro NS #FoodPlanet2017 – danas kuvamo argentinska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo argentinska jela!

0

Alfajores / Kolačići s mlečnim karamel kremom

Sastojci

Za testo:

250 g maslaca
200 g šećera
1 kašika rakije pisco (može I konjaka)
1 jaje
2 žumanca
1 vanilin šećer
½ kašičica praška za pecivo
1 kašičica naribane limunove kore
350 g kukuruznog brašna
200 g pšeničnog brašna

Za krem:

16 kašičica Dulce de Leche
Tradicionalni argentinski slatki namaz (“slatko od mleka” je doslovan prevod):
200 g šećera
2 kašike vode
200 ml slatke pavlake
20g putera
Prstohvat soli
Za ukrašavanje:
50 g kokosova brašna

Priprema krema

Šećer i vodu zagrejati na umerenoj temperaturi dok se šećer skroz ne istopi i postane karamelizovan. Vazno je da se ne dodaju drugi sastojci dok šećer ne postane crvenkasto staklast i bez grudvica.
Sklonite ga sa vatre i dodajte puter. Izmešajte, vratite na vatru i dodajte vrelu slatku pavlaku i malo soli. Dobro izmešajte i ostavite da se krčka na umerenoj temperaturi oko 5 minuta. Gustina i boja karamela zavise od dužine kuvanja i temperature na kojoj se kuva. Ukoliko duže kuvate dobićete gušći i tamniji karamel.

Priprema kolačića

U posudu stavite omekšani maslac i šećer, pa ih mikserom kremasto izmešajte (3-4 minuta).
Dodajte rakiju (konjak), jaje, žumanca, vanilin šećer, prašak za pecivo, koricu limuna, mešavinu oba brašna i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Testo pustite da odstoji 15 minuta, a zatim ga izvadite, pa ga na pobrašnjenoj površini razvaljajte na debljinu od 0,5 cm.
Okruglim kalupom prečnika oko 5 cm izrežite kolačiće.
Kolačiće složiti u pleh na papir za pečenje, između njih ostaviti razmak od 2-3 cm. Pleh staviti u prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni i pecite 25 minuta. Pečene kolače izbvaditi i pustiti da se kratko ohlade.
Na svaki kolačić staviti 1 kašičicu mlečnog karamel krema Dulche de Leche, i poklopiti ih drugim kolačićem, gornji keks lagano stisnite. Na kraju kolačiće uvaljajte u kokosovo brašno.

Biftek u chimichurriju

Chimichurri je sos sa začinskim biljem i jedan je od najpopularnijih u Argentini.

Sastojci

4 goveđa odreska
stručak peršuna
½ kašike crvene paprike
2 lovorova lista
6 čena belog luka
šolja vinskog sirćeta
1 I ½ kašičica origana
1,25 dl maslinovog ulja
So
½ kašičice bibera

Priprema

Za sos pomešajte peršun, papriku, lovor, vinsko sirće, beli luk, origano, ulje, biber i so, sve miksirajte dok se sastojci ne sjedine. Pripremljeni sos u zatvorenoj posudi u frižideru možete čuvati do 6 meseci.
Odreske pecite na roštilju na jakoj vatri dok ne dostignete željeni stepen pečenosti. Zatim ga posolite i ostavite da odstoji desetak minuta. Svaki odrezak prelijte sa kašičicom chimichurri umaka i poslužite.

Carbonada criolla – Argentinski paprikaš sa mesom, povrćem i voćem

Sastojci

3 kašike maslinovog ulja
2kg kuvane govedine, isečene kocke
4 velika paradajza, deblje iseckana
1 zelena paprika, deblje iseckana
1 veliki luk
3 čena mlevenog belog luka
2 lovorova lista
1 kašičica origana
1 šolja pilećeg bujona
3 obična krompira, sečena na kocke
3 slatka krompira, sečena na kocke
2 čaše smrznutog kukuruza ili 2 kukuruza isečena na šnite (2 ili 3 cm debljine)
2 tikvice isečene na kocke
2 breskve isečene na kocke
2 kruške isečene na kocke

Priprema

Zagrejati ulje u loncu. Propržiti komade govedine, izvaditi ih iz lonca, i odložiti sa strane. U lonac dodati iseckani paradajz, papriku, luk i beli luk, kuvati dok ne omekša. Dodati lovorov list, origano i pileći bujon, ostaviti da proključa.
Vratiti govedinu u posudu, dodati seckani krompir i slatki krompir. Poklopiti i kuvati 15 minuta.
Dodati tikvice i kukuruz. Kuvati još 10 minuta, ili dok povrće skroz ne omekša, zatim dodati breskve i kruške. Kuvati još 5 minuta.
Poslužiti vruće.

Empanadas

Tradicionalne argentinske slane pogačice koje mogu biti punjene raznim vrstama filova. U ovom slučaju, pune se faširanom govedinom.

Sastojci

Sastojci za testo:

200 g brašna
0,5 dl vode
50 g maslaca
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica soli

Sastojci za fil:

250 g mlevene junetine
1,25 dl soka od paradajza
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 ljuta papričica
biber, so

Priprema

U brašno umešajte so i alevu papriku, dodajte maslac isečen na sitnije komade, pa mešajte dok se maslac ne raspadne na mrvice. Sipajte vodu i umesite glatko testo. Podelite testo na 12 jednakih delova, oblikujte kuglice pa ih ostavite da se odmore oko pola sata.
Beli luk propasirajte, crni luk isecite na što sitnije kocke, a ljutu papričicu na kolutiće.
Zagrejte ulje pa propržite crni luk nekoliko minuta. Dodajte beli luk i ljutu papričicu pa propržite još malo. Umešajte mleveno meso i pržite oko 5 minuta. Posolite i pobiberite. Prelijte paradajz-sokom, pa kuvajte dok se fil ne zgusne.
Rastanjite testo oklagijom na krug prečnika oko 12 cm. Na polovinu kruga stavite fil, preklopite, pritisnite ivice prstima i poređajte empanade u podmazan pleh. Pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta. Prijatno!