Početna Gastro NS #FoodPlanet2017 – danas kuvamo mađarska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo mađarska jela!

0

Esterhazi torta

Sastojci

Biskvit

3 belanca
100 grama šećera u prahu
naribana korica 1 limuna
50 grama brašna pomešana sa kašičicom cimeta
paketić vanilin šećera
75 grama mlevenih badema

Krem
1,5 dl slatke pavlake
3 žumanca
kašičica skrobnog brašna
100 grama putera
100 grama šećera u prahu
kašičica ruma

Glazura

50 grama džema od marelice
200 grama šećera u prahu
2 kašike isceđenog limunovog soka
1 belance
30 grama tamne čokolade

Priprema

Zagrejati rernu na 150 stepeni. Obložiti 3 kalupa za torte masnim papirom (pripremiti 6 krugova). Penasto ulupati belanca. Dodati šećer u prahu i vanilin šećer i ulupati u čvrst i sjajan sneg. Prosejati brašno s kašičicom cimeta. Naizmenično s mlevenim bademima dodati mešavinu brašna i cimeta u sneg od belanaca. Podeliti smesu na 6 delova. U tri kalupa sipati po 1/3 smese. Poravnati i prekriti papirom za pečenje, pa rasporediti preostalu količinu smese u kalupe na isti način. Peći 20-25 minuta. Dok su biskviti još topli, odvojiti papir od njih.

Umutiti slatku pavlaku, žumanca i skrobno brašno u posudi sa debljim dnom. Kuvati na pari, uz mešanje, dok se smesa ne zgusne. Ohladiti na sobnoj temperaturi. Penasto umutiti šećer i puter, pa kašikom postepeno, uz mešanje, dodati krem s pavlakom. Na kraju dodati i umešati rum.

Pet od ukupno šest kora premazati kremom, složiti jednu na drugu i preklopiti šestom korom, ostavljajući dovoljno krema za premaz stranica torte. Šestu koru premazati džemom, a stranice ostatkom krema. Umešati šećer s belancetom i limunovim sokom i premazati preko džema. Ostaviti da se stegne. Otopiti čokoladu sa malo vode i napuniti poslastičarski špric. Prošarati po torti u obliku talasa. Ostaviti da se hladi i očvrsne, tj. oko sat vremena držati u frižideru.


Mađarski perkelt

Sastojci

750 grama svinjske krtine od plećke
3 veće glavice crnog luka
2 sveže zelene paprike1 kašičica aleve paprike (originalno treba da bude ljuta)
2-3 kašike sirćeta1 kašika svinjske masti
100 ml crnog vinamalo uljaso i biber po ukusu

Priprema

U šerpu staviti mast da se ugreje i na njoj prvo propžiti luk isečen na rebarca. Kada luk zacakli, dodati alevu papriku, meso sečeno na kockice, sirće i zalenu papriku isečenu na komade. Promešati, pa doliti 300 ml vode (jedna i po čaša). Posoliti i pobiberiti po ukusu. U poklopljenom sudu dinstati oko 40 minuta. Kada tečnost ispari, dodati vino i nakon pet minuta skloniti sa šporeta. Služiti uz baren krompir.

Rigo Janči

Sastojci

300 gr čokolade za kuvanje
100 gr putera
2 jaja
5 kašika šećera u prahu
1 kašika brašna
1 kašika kakaoa
2 kašike šećera
1 kašika želatina
1 kašika ulja
6 dl slatke pavlake

Priprema

Odvojiti belanca od žumanaca i žumanca umutiti mikserom. Dodati šećer, ulje i posebno umućena belanca i kakao pomešan sa brašnom. Ispeći u tepsiji obloženoj papirom 15 minuta na 200 stepeni.

Skuvati razmućeni želatin i vodu da se zgusne. Mikserom umutiti slatku pavlaku, dodati istopljenu čokoladu i istopljeni puter, želatin i šećer u prahu. Kalup obložiti folijom. Prethodno ispečeni patišpanj podeliti na pola, jednu polovinu staviti u kalup, odozgo fil, pa opet patišpanj. Kada se kolač stegne, prevrnuti ga, odstraniti foliju i odozgo prekriti istopljenom čokoladom.

Šamloi galuške

Sastojci za preliv od ruma

200 ml vode
50 gr šećera
50 gr suvog groždja
50 ml ruma

Priprema preliva od ruma

Staviti sve sastojke da provru i pustiti ih tako da vriju 5 minuta. Skloniti sa ringle i ohladiti. Ohladjen preliv sipati u tri šoljice, kako bi sve tri kore bile jednako natopljene.

Sastojci za žuti biskvit:

3 jajeta
3 kašike šećera
3 kašike brašna
na vrh noža praška za pecivo

Priprema žutog biskvita

Umutiti belanca u čvrsto šne. U drugoj činiji umutiti žumanca, šećer, prašak za pecivo, dodati brašno i drvenom varjačom umešati ulupana belanca.
Biskvit peći 12 minuta na 200°C.

Sastojci za biskvit od oraha:

3 jajeta
3 kašike šećera
na vrh noža praška za pecivo
1 kašika brašna
3 kašike oraha

Priprema biskvita od oraha

Biskvit od oraha pripremamo na isti način kao žuti biskvit, jedino na kraju, kada dodamo belanca, lagano umešamo orase. Pečemo ga takodje 12 minuta na 200°C.

Sastojci za tamni biskvit:

3 jajeta
3 kašike šećera
2 kašike kakao praha
1 kašika brašna

Priprema tamnog biskvita

I tamni biskvit pripremamo kao žuti biskvit, jedino na belanca ovaj put lagano umešamo kakao prah. Pečemo ga 12 minuta na 200°C.

NAPOMENA: sva tri biskvita treba da pečemo u tepsiji iste veličine.

Ostali sastojci:

1 puding od vanilije
1 puding od čokolade
mleko potrebno za uobičajeno kuvanje pudinga po uputstvu sa kesice
150 gr mlevenih oraha
2 kesice šlaga + mleko za šlag (ili voda ako pripremate takav) ili slatka pavlaka

Dalja priprema

Kore ohladimo i tako ohlađene filujemo u tepsiji u kojoj su se i pekle. Skuvamo puding od vanilije i od čokolade.
Stavimo u tepsiju tamni biskvit, natopimo ga prelivom za biskvit od ruma, namažemo pudingom od vanilije, pospemo sa 50 gr mlevenih orasa. Ostavimo par kašika pudinga za treću koru.
Preko toga, stavimo žuti biskvit, prelijemo ga prelivom za biskvit, namažemo pudingom od čokolade, pospemo sa 50 gr mlevenih orasa. Ostavimo par kašika i ovog pudinga za treću koru.
Stavimo koru sa orasima, prelijemo je prelivom za biskvit, namažemo preostalim pudingom od vanilije i čokolade, pospemo sa 50 gr mlevenih oraha i ostavimo da se ohladi.

Sastojci za preliv od čokolade:

100 gr čokolade
50 ml vode
1 kašika šećera
Priprema čokoladnog preliva:

Sve sastojke stavimo da provru i da se čokolada potpuno rastopi.

NAPOMENA ZA SERVIRANJE: ovaj kolač se ne seče, nego se vade kugle kašikom za sladoled u čaše ili činije, pa se preliju sa čokoladnim prelivom i ukrase šlagom.