Humus
Sastojci
200g kuvanih leblebija
1 kašika tahinija
1dl hladno ceđenog maslinovog ulja
1 limun
2 čena belog luka
so
voda u kojoj ste kuvali leblebije
Pripreme
Leblebije prvo potopite u vodu i neka u njoj prenoće, sutradan ih isperite i u novoj vodi skuvajte. Sve usitnite u blenderu.
Libanski pita hleb
Sastojci
400 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
3 kašike ulja
2.5 dl vode
Priprema
Kvasac pomešati sa šećerom, malo vode i kašikom brašna. Ostaviti pokriveno na toplom mestu da naraste. U preostalo brašno dodati uskusli kvasac, so, ulje i toplom vodom zamesiti testo. Ostaviti na toplom mestu da dvostruko naraste.
Zatim, premesiti i ostaviti da ponovo naraste. Ponovo umesiti i podeliti na 8-9 loptica. Ostaviti dvadesetak minuta da naraste. Na pobrašnjenoj površini loptice rastanjiti oklagijom na veličinu plitkog tanjira, Tanke palačinke od testa peći u u plehu u zagrejanoj rerni. Čim se pojave plikovi po testu, okrenuti i minut-dva zapeći sa druge strane. Pečene hlepčiće uviti u kuhinjsku krpu a onda staviti u plastičnu kesu, da budu savitljivi.
Tabule salata
Sastojci
jedna šolja Bungur-a (Kus-kus,samlevena pšenica)
1 veza peršuna
1 paradajz
1 krastavac
1 limun
maslinovo ulje
so
Priprema
Bungur se potopi u mlaku vodu da omekša, uz ceđeni limun, ostaviti ga sat vremena da upije vodu. U međuvremenu sitno naseckati povrće i sve kasnije spojiti.
Baklava sa pistaćima i orasima
Sastojci
500g kora za pitu
300g iseckanih pistaća
500g mlevenih oraha
1 kesica vanil šećera
1 kašika ulja
100ml vode
Sirup
500ml vode
250g šećera
1 kesica vanil šećera
sok jednog limuna
Priprema
Pomešati pistaće, orahe i vanil šećer. U drugoj činijici pomešati ulje i vodu za premazivanje kora. U podmazan pleh ređati 4 kore i premazati svaku mešavinom ulja i vode. Posuti pistaćima i orasima, poklopiti korom i tako redom dok se ne potroše svi sastojci. Iseći baklavu na manje komade i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 220*C, oko 30 minuta. Skuvati preliv od vode, šećera i limunovog soka. Toplu i pečenu baklavu preliti skuvanim sirupom i ostaviti da se ohladi i da baklava upije sirup, a tek tada servirati i poslužiti.