Tarakjuk
Sastojci
2/3 šolje lepljivog pirinčanog brašna
1 šolja vode
2,5 šolje mleka
2 kašičice soli
pinjoli za ukrašavanje
šećera i dodatne soli po ukusu
Priprema
Pirinčano brašno stavite na papir za pečenje i u rernu na nisku temperaturu. Kad počne da menja boju, staviti ga u vodu i dobro promešati. Zagrejati smesu i kad proključa dodati mleko. Kada tekstura postane gusta, dodati 2 kašičice soli po ukusu. Ukrasiti pinjolima i dodati šećer ili dodatno soli po ukusu pre posluživanja.
Kimchi
Sastojci
1 kineski kupus
3 čena belog luka, drobljeni
2½ cm komad đumbira, rendani
2 kašike ribljeg sosa
2 kašike Sriracha čili sos ili čili paste
1 kašika kristal šećera
3 kašike pirinčanog sirćeta
8 rotkvica, grubo narendanih
2 šargarepe, iseći na trake
4 mlada luka, fino narezana
Priprema
Isecite kupus u trake širine 2.5cm. Staviti u činiju, pomešati sa 1 kašikom morske soli, i ostaviti sa strane 1 sat. U međuvremenu Kimchi pastu pomešati sa belim lukom, đumbirom, ribljim sosom (ako koristite), čili sosom, šećerom i pirinčanim sirćetom. Isperite kupus pod hladnom vodom, ocediti i osušit. Prebaciti sve u veliku posudu, sjedinit sa sosom i šargarepom, rotkvicama i mladim lukom. Ostaviti da fermentira na sobnoj temperaturi preko noći, zatim ohladiti.
Oi Naengguk – supa od krastavaca
Sastojci
3 mala krastavca
1 kašičica zgnječene ljute papričice (kochukaru)
1/4 šolje jabukovog sirćeta
1 kašika šećera
2 kašike soja sos
1 kašika susama
4 šolje vode
Kockice leda, za služenje
2 kašičice susama (opciono)
Priprema
U velikoj posudi, pomešati štapiće krastavce sa ljutom paprikom, sirćetom, šećerom, soja sosom i susamovim uljem. Neka krastavci budu u začinima 10 minuta. Dodati vodu. Ohladiti u frižideru. Dodaj semenke susama i leda pre serviranja. Služiti u malim posudama.
Hotteok – korejanske slatke palačinke
Sastojci
1 & 1/4 šolje brašna
1/2 kašičice fine morske soli
1 kašičica belog šećera
1 kašičica instant suvog kvasca
1/2 šolje (125ml) mlakog mleka
Jestivo ulje
Punjenje – sastaviti u činiji
1/4 šolje tamno braon šećera
1/4 kašičice cimet u prahu
2 kašike drobljenog oraha po želji, badema, suncokreta
Priprema
Dodajte brašnu so, šećer, kvasac i mleko. Pomešajte ih, a zatim testo pokrijte plastičnom folijom. Ostavite ga na sobnoj temperaturi dok se testo ne udvostruči. Kada se testo podigne, par puta ga pritisnite rukama da ispusti vazduh. Pokrite sa folijom opet i odmorite se još 20 minuta. Kada je testo je spremno, staviti neko jestivo ulje na rukama i odvojiti testo tako da dobijete 6 srednjih palačinki. Stavite jedan komad testa na ruku, poravnajte ga i dodajte 1 kašiku fila. Uglove testa spojite, tačnije zatvorite taj komad testa i to ponovite sa svim ostalim komadima. Zagrejte ulje u tiganju, postavite testo i pecite oko 30 sekundi dok ne porumeni. Okrenite ga i pritisnite tanjirom ili nečim čvrstim. Pecite još minut. Pokrijte tiganj sa poklopcem i pecite još jedan minut dok se sav šećer i punjenje ne istopi. Poslužite!