Bugarski Patatnik ili patetnik
Sastojci
3 velika krompira
1 velika glavica crnog luka
1,5 šoljica brašna
0,5 šoljice ulja
3 jaja
1 kašilica soli
0,5 kašičice crnog bibera
2 kašike tople vode
1 pakovanje kvasca
Priprema:
U maloj posudi razmutiti kvasac sa vodom i ostaviti 10 minuta da uskisne. Izrendati krompir i luk i staviti ih u veliku posudu. Pomešati kvasac sa ostalim sastojcima. Sipati smesu u tepsiju i ostaviti da se podigne na toplom mestu oko 1 sat. Peći u zagrejanoj rerni na tempearaturi oko 200 C oko 50 do 60 minta, dok gornja strana ne dobije smeđu boju. Patatnik je veoma ukusno jelo.
Patatnik je tradicionalni bugarski specijalitet od krompira, koji je uobičajen u području Rodopskih planina, u centralno-južnom delu Bugarske. Bugarski Patatnik se priprema od rendanog krompira, luka, soli i nane. Svi sastojci se pomešaju i kuvaju na laganoj temperaturi. Meso, sir – beli, pastirski sir ili jaja se takođe mogu dodati. Neki takođe dodaju ruzmarin i paprike. Patatnik je tradicionalni bugarski specijaltet sa područja Rodopa i okoline, iz Banskog i Pirina, do Smoljana i Zlatograda, te istočno do Černičeva. Ime specijaliteta potiče od lokalnog naziva patata – potato, sa slovenskim nastavkom za određenje muškog roda – nik.
Škembe čorba
Sastojci
500g očišćenih i obarenih škembića
150g suvog vrata
2 srednje glavice crnog luka
4 veća čena belog luka
1l juneće supe
svinjska mast
200ml pirea od paradajza
2 lovorova lista
2 pune kašike brašna
1,5 kašičica dimljene aleve paprike
so, mleveni biber
mešavina začina
peršun
Priprema:
Šembe prokuvati dva puta u slanoj vodi. Prvi put samo u vodi, drugi put sa dodatkom alkoholnog sirćeta. Posle toga ocediti od vode, ostaviti da se prohladi i naseckati na sitne trakice. Škembići su u mesarama već očišćeni, pa nema potrebe iskuvavati ih više puta. U dublji sud staviti punu kašiku svinjske masti, dodati iseckani crni luk i iseckani suvi vrat, pa sve lepo upržiti. Kada tečnost ispari, dodati brašno i promešati, pa dodati supu, pire od paradajza, beli luk, lovorov list, iseckane škembiće i alevu papriku. Kuvati uz povremeno mešanje nekih 30 minuta. Na kraju začiniti biberom i mešavinom začina po ukusu. Posuti seckanim peršunom pre služenja. Poslužiti toplo.
Bugarski ljutić
Sastojci
4 kg paradajza
5 kg paprika
5 dl ulja
1, 5 dl alkoholnog sirćeta
2 kašike soli
3 kašike šećera
3 glavice belog luka
veza peršuna
5 ljutih papričica
Priprema:
Paprike ispeći na plotni, staviti u sud, poklopiti i sačekati da se potpare. Zatim oguliti ljusku, očistiti od semena peteljki i iseckati na komadiće ili samleti. Paradajz kratko blaširati u vreloj vodi i odmah premestiti u posudu sa hladnom vodom. Oguliti mu kožicu, iseći ga na kockice, sipati u veću šerpu i kuvati uz mešanje oko sat vremena. Potom dodati pripremljenu papriku, očišćen i iseckan beli luk, peršun, ulje, sirće, so i šećer. Na kraju umešati sitno iseckane ljute papričice i sve sastojke zajedno kuvajti sat vremena. Vruču ljutenicu sipati u tegle, čvrsto ih zatvoriti i umotati u krpe kako bi se postepeno ohladile.
Mešana skara
Sastojci:
1 ćufta
1 ćevap
1 krmenadla
1 svinjski ražnjić
1 kobasica
Priprema:
Pripremljeno meso ispeći, a zatim na jedan tanjir poslagati meso. Može se služiti uz pomfrit ili beli basulj.