Peta, najveća regionalna konferencija o hrani i vinu – Moja Kravica Food Talk 2017 – održana je u petak, 9. juna u restoranu Beskraj, u Novom Sadu.
Konferenciju je otvorio Ivan Đoković, Potpredsednik pokrajinske Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam.
“Imam veliko zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Pokrajinske vlade i našeg resornog Sekretarijata za domen privrede i turizma. Gastronomija je nešto što obuhvata privredu i turizam, ali obuhvata i nadovezuje se na domene kulture, prirodnih nauka i šireg spektra društvenih nauka. Ona nije samo jedna fizička biološka potreba, ona je umetnost. Ona obogaćuje kulturu i umetnost i ona boji i gradi identitet čitavih prostora, gradova i regiona. Osnovna atrakcija za privlačenje turista i stvaranje tog identiteta jesu hrana i vino. Naš strateški cilj delovanja, pored ostalih delatnosti, jeste i turizam, neotkrivena, sakrivena oblast u Vojvodini, a možemo da ponudimo tradicionalno gostoprimstvo, multikulturalnost. Hrana je ta koja nam daje mogućnost da kreiramo i stvaramo. Zato smo i uvideli značaj ove manifestacije i podržavamo je”, rekao je gospodin Đoković.
Prvi panel bavio se zaštitom potrošača, a predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i različitih kompanija, složili su se da je edukacija potrošača značajan segment na kojem zajednički treba da se radi. Tokom drugog panela, naučili smo kakav može biti, ali i probali, zdrav ketering, zahvaljujući vlasnicima beogradskih i novosadskih restorana, blogera i uzgajivača.
Žarko Jokanović, scenarista, glumac i pisac, Igor Todorović, modni kreator, Aleksandar Jovanović Meda, glumac, Vesna Čipčić, glumica, takmičili su se u VIP kvizu znanja, odgovarali na pitanja, zatvorenih očiju pogađali namirnice koje su bile ispred njih i tim u kojem su bili Igor i Aleksandar, odneo je pobedu.
Predstavnici Exita, Mikser Housea, Festivala uličnih svirača, CEBEFa, kompanije Ninamedia i Milan Mumin, muzičar, na panelu o hrani i događajima, složili su se da je potrebno brendirati, sortirati i promovisati srpsku kuhinju.
Ivan Zorić, regionalni menadžer Imleka za razvoj novih proizvoda, govorio nam je o probioticima i između ostalog napomenuo:
“Probiotici su aktivne supstance koje poboljšavaju proces varenja. Probiotici su dominantna mikroflora kada se dete rodi. Tokom života taj broj pada i tih dobrih bakterija imamo oko 25% i to je minimum za funkcionisanje našeg stomaka. Zato su Balans + proizvodi idealni za svakodnevnu konzumaciju. Stomak nam je odraz otpornosti i zdravlja.“
Pred kraj konferencija degustirali smo bela vina Vinarije “Tikveš” koje je prezentovao Marko Stojaković, glavni enolog.
Kao i svake godine, konferenciju je zatvorila još jedna degustacija vina, ovog puta posvećena srpskom penušavcu o kojem nam je govorio Igor Luković, urednik magazina Vino&Fino
Publici je bila veoma interesantna i prezentacija rusinske svadbe i nošnje koju mlada i mladoženja nose tokom te ceremonije, a prezentaciju je pripremio KUD ““Taras Ševčenko”.
U ovogodišnjoj Experience zoni pod platanima – “DISCOVER THE FUTURE OF TASTE” – publika je probala domaće specijalitete koje su pripremile domaćice iz Udruženja “Bač u srcu Bačke”, američki roštilj i picu pečenu na roštilju, specijalitete kompanija Imlek i Zlatiborac, kao i specijalitete domaćina, restorana Beskraj. Istovremeno se tradicionalno dešavala i likovna koloniji na travi, a ove slike će biti prodate na humanitarnoj onlajn aukciji.
Veče je ulepšao nastup benda DRUM ‘N’ ZEZ.
Konferansije ovogodišnjeg “Moja kravica Food Talk-a” je Rada Đurić, novinarka i TV lice.
Generalni sponzor konferencije je Moja Kravica Kuhinjica, kompanije Imlek sa proizvodima sitan sir, pavlaka za kuvanje i slatka pavlaka.
Prijatelji konferencije su: Zlatiborac, Jelen pivo, Tikveš, Black ‘n’ Easy kafa, Mg Mivela i voda Jana.
Konferenciju u organizaciji Color Media Communications i HBO Color Media Events su podržali Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Udruženje za razvoj ruralnog i eko turizma Bač u srcu Bačke.