PILETINA NA KIJEVSKI NAČIN
Sastojci:
- 4 komada velikih pilećih prsa bez kosti
- suncokretovo ulje za duboko prženje
- 15 g omekšalog putera
- sok i narendana korica 1/2 limuna
- 1 kašika svježeg peršina
- 1 kašičica svežeg vlasca
- 1 čen belog luka
- biber
- 1 jaje
- brašno
- 75 g prezli
Priprema:
– Izmešati puter sa rendanom limunovom korom i sokom, začinskim biljem, pasiranim belim lukom i biberom. Od ovoga napravite četiri kockice veličine 5×2,5 cm, umotajte u masni papir i stavite na jedan sat u zamrzivač da se stvrdnu. Pileća prsa položite između dva komada celofana i istucite drvenim čekićem. Stavite krišku začinjenog putera na prsa i savijte ih. Ponovite postupak s ostalim komadima mesa.
– Istucite jaje i pomešajte sa kašikom vode i kašičicom ulja. Meso uvaljajte u brašno, zatim u jaje pa u prezle. Ostavite 30 minuta, zatim ponovite postupak s jajem i prezlama. – Ostavite u frižideru 3 sata.
– U dubokom ulju pržite pileća prsa 6—8 minuta, da dobiju zlatnožutu boju. Pre posluživanja ukrasite peršunovim listićima i limunovim kriškama
SOLYANKA – čorba
Sastojci:
- 400-500g ostataka pečenice, kobasica ili bilo kog drugog mesa kog imate
- 4 glavice crnog luka
- 4 kom. paprike
- 2 kom. paradajza
- 4 kašike koncentrata paradajza
- 5 kom. kiselih krastavaca
- kocka za supu, beli luk,lovorov list, ljute papričice, kisela pavlaka
Priprema:
– Na ulju propržiti luk, dodati paprike, a zatim paradajz. U posebnom tiganju propržiti ostatke pečenice, kobasice ili već šta imate od mesa.
– Sipati u glavnu šerpu i dodati koncentrovani paradajz. Malo upržiti zbog arome. Zatim dodati sitno iseckane krastavce.
– Naliti sa litar do litar i po vode i staviti kocku za supu, lovorov list, beli luk, papričice po želji.
– Po želji dodati i tečnost u kome su bili krastavci. Kuvati 20-tak minuta.
Posluživanje:
– Veoma važno je da se soljanka pripremi par sati ranije, a optimalno je uveče. Poslužiti sa kašičicom kisele pavlake.
VARENIKI – valjušci punjeni mesom i povrćem
Sastojci:
- testo za otprilike 35 komada
- 150 ml kisele pavlake
- 3 šolje oštrog brašna
- 1 jaje i četiri kašike maslaca, so
- nadev
- 2 krompira
- 50 g krem sira
- maslac i par kašika pavlake
- preliv
- 2 kom luka ( šalot)
- 4 kašike masti
Priprema:
– Razmutite jaje, dodajte so i pavlaku, rastopljeni maslac, pa dodajite brašno dok ne dobije testo koje se ne lepi. Testo ne mora da odstoji. Dobro pobrašnite dasku.
– Napravite nadev od pire krompira (otprilike dva krompira skuvajte i izgnječite) dodajte ABC sir, maslac, so i malo pavlake i dobro izmešajte.
– Razvaljajte testo, izrežite čašom i punite nadevom, formirati malu kuglicu. Zalepite u polumesece, dobro pritisnite rubove i odložite na pobrašnjenu podlogu.
– U prokuvanoj slanoj vodi kuvajte varenike ( oko pet šest komada odjednom) dok ne isplivaju i to tri – četiri minuta ne duže. Vadite šupljom kašikom. Napravite željeni prelev od otopljenog maslaca ili masti, pavlake, luka.
Posluživanje:
– Poslužite vruće prelivene prelevom. Mogu se puniti po želji, mesom, pečurkama, sirom, kupusom ili u slatkoj verziji višnjama, jabukama, jagodama, malinama, pekmezom, makom…
PAMPUSHKI
Sastojci:
- 150 ml vode
- 20 g šećera
- 20 g svežeg kvasca
- 250 g mekog brašna
- 1 kašika soli
- 4 kašike ulja
- jaje za premazivanje
- 1 kašika kumina
Priprema:
– U 50 ml tople vode rastopite šećer i kvasac. Dodajte malo brašna, promešajte i pustite desetak minuta da nadođe.
– Nakon toga dodajte preostalu vodu, brašno, so i ulje. Dobro izmešajte i pustite da se testo udvostruči.
– Testo razvijte na debljinu od 1 cm.
– Kalupom napravite okrugle oblike prečnika 2-4 cm.
– Pampushke premažite jajetom, pospite kuminom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 25 minuta dok ne poprime zlatnu boju.