Esterhazi torta
Sastojci:
Biskvit
- 3 belanca
- 100 grama šećera u prahu
- naribana korica 1 limuna
- 50 grama brašna pomešana sa kašičicom cimeta
- paketić vanilin šećera
- 75 grama mlevenih badema
Krem
- 1,5 dl slatke pavlake
- 3 žumanca
- kašičica skrobnog brašna
- 100 grama putera
- 100 grama šećera u prahu
- kašičica ruma
Glazura
- 50 grama džema od marelice
- 200 grama šećera u prahu
- 2 kašike isceđenog limunovog soka
- 1 belance
- 30 grama tamne čokolade
Priprema
- Zagrejati rernu na 150 stepeni. Obložiti 3 kalupa za torte masnim papirom (pripremiti 6 krugova).
- Penasto ulupati belanca. Dodati šećer u prahu i vanilin šećer i ulupati u čvrst i sjajan sneg.
- Prosejati brašno s kašičicom cimeta. Naizmenično s mlevenim bademima dodati mešavinu brašna i cimeta u sneg od belanaca.
- Podeliti smesu na 6 delova. U tri kalupa sipati po 1/3 smese.
- Poravnati i prekriti papirom za pečenje, pa rasporediti preostalu količinu smese u kalupe na isti način. Peći 20-25 minuta.
- Dok su biskviti još topli, odvojiti papir od njih.
- Umutiti slatku pavlaku, žumanca i skrobno brašno u posudi sa debljim dnom. Kuvati na pari, uz mešanje, dok se smesa ne zgusne.
- Ohladiti na sobnoj temperaturi. Penasto umutiti šećer i puter, pa kašikom postepeno, uz mešanje, dodati krem s pavlakom. Na kraju dodati i umešati rum.
- Pet od ukupno šest kora premazati kremom, složiti jednu na drugu i preklopiti šestom korom, ostavljajući dovoljno krema za premaz stranica torte.
- Šestu koru premazati džemom, a stranice ostatkom krema. Umešati šećer s belancetom i limunovim sokom i premazati preko džema. Ostaviti da se stegne.
- Otopiti čokoladu sa malo vode i napuniti poslastičarski špric. Prošarati po torti u obliku talasa. Ostaviti da se hladi i očvrsne, tj. oko sat vremena držati u frižideru.
Mađarski perkelt
Sastojci
- 750 grama svinjske krtine od plećke
- 3 veće glavice crnog luka
- 2 sveže zelene paprike1 kašičica aleve paprike (originalno treba da bude ljuta)
- 2-3 kašike sirćeta1 kašika svinjske masti
- 100 ml crnog vinamalo uljaso i biber po ukusu
Priprema
- U šerpu staviti mast da se ugreje i na njoj prvo propžiti luk isečen na rebarca. Kada luk zacakli, dodati alevu papriku, meso sečeno na kockice, sirće i zalenu papriku isečenu na komade.
- Promešati, pa doliti 300 ml vode (jedna i po čaša). Posoliti i pobiberiti po ukusu. U poklopljenom sudu dinstati oko 40 minuta. Kada tečnost ispari, dodati vino i nakon pet minuta skloniti sa šporeta. Služiti uz baren krompir.
Rigo Janči
Sastojci
- 300 gr čokolade za kuvanje
- 100 gr putera
- 2 jaja
- 5 kašika šećera u prahu
- 1 kašika brašna
- 1 kašika kakaoa
- 2 kašike šećera
- 1 kašika želatina
- 1 kašika ulja
- 6 dl slatke pavlake
Priprema
- Odvojiti belanca od žumanaca i žumanca umutiti mikserom. Dodati šećer, ulje i posebno umućena belanca i kakao pomešan sa brašnom. Ispeći u tepsiji obloženoj papirom 15 minuta na 200 stepeni.
- Skuvati razmućeni želatin i vodu da se zgusne. Mikserom umutiti slatku pavlaku, dodati istopljenu čokoladu i istopljeni puter, želatin i šećer u prahu. Kalup obložiti folijom. Prethodno ispečeni patišpanj podeliti na pola, jednu polovinu staviti u kalup, odozgo fil, pa opet patišpanj. Kada se kolač stegne, prevrnuti ga, odstraniti foliju i odozgo prekriti istopljenom čokoladom.
Šamloi galuške
Sastojci za preliv od ruma
- 200 ml vode
- 50 gr šećera
- 50 gr suvog groždja
- 50 ml ruma
Priprema preliva od ruma - Staviti sve sastojke da provru i pustiti ih tako da vriju 5 minuta. Skloniti sa ringle i ohladiti. Ohladjen preliv sipati u tri šoljice, kako bi sve tri kore bile jednako natopljene.
Sastojci za žuti biskvit:
- 3 jajeta
- 3 kašike šećera
- 3 kašike brašna
- na vrh noža praška za pecivo
Priprema žutog biskvita - Umutiti belanca u čvrsto šne. U drugoj činiji umutiti žumanca, šećer, prašak za pecivo, dodati brašno i drvenom varjačom umešati ulupana belanca.
- Biskvit peći 12 minuta na 200°C.
Sastojci za biskvit od oraha:
- 3 jajeta
- 3 kašike šećera
- na vrh noža praška za pecivo
- 1 kašika brašna
- 3 kašike oraha
Priprema biskvita od oraha - Biskvit od oraha pripremamo na isti način kao žuti biskvit, jedino na kraju, kada dodamo belanca, lagano umešamo orase. Pečemo ga takodje 12 minuta na 200°C.
Sastojci za tamni biskvit:
- 3 jajeta
- 3 kašike šećera
- 2 kašike kakao praha
- 1 kašika brašna
Priprema tamnog biskvita
- I tamni biskvit pripremamo kao žuti biskvit, jedino na belanca ovaj put lagano umešamo kakao prah. Pečemo ga 12 minuta na 200°C.
NAPOMENA: sva tri biskvita treba da pečemo u tepsiji iste veličine.
Ostali sastojci:
- 1 puding od vanilije
- 1 puding od čokolade
- mleko potrebno za uobičajeno kuvanje pudinga po uputstvu sa kesice
- 150 gr mlevenih oraha
- 2 kesice šlaga + mleko za šlag (ili voda ako pripremate takav) ili slatka pavlaka
Dalja priprema - Kore ohladimo i tako ohlađene filujemo u tepsiji u kojoj su se i pekle. Skuvamo puding od vanilije i od čokolade.
- Stavimo u tepsiju tamni biskvit, natopimo ga prelivom za biskvit od ruma, namažemo pudingom od vanilije, pospemo sa 50 gr mlevenih orasa. Ostavimo par kašika pudinga za treću koru.
- Preko toga, stavimo žuti biskvit, prelijemo ga prelivom za biskvit, namažemo pudingom od čokolade, pospemo sa 50 gr mlevenih orasa. Ostavimo par kašika i ovog pudinga za treću koru.
- Stavimo koru sa orasima, prelijemo je prelivom za biskvit, namažemo preostalim pudingom od vanilije i čokolade, pospemo sa 50 gr mlevenih oraha i ostavimo da se ohladi.
Sastojci za preliv od čokolade:
- 100 gr čokolade
- 50 ml vode
- 1 kašika šećera
- Priprema čokoladnog preliva:
Sve sastojke stavimo da provru i da se čokolada potpuno rastopi.
NAPOMENA ZA SERVIRANJE: ovaj kolač se ne seče, nego se vade kugle kašikom za sladoled u čaše ili činije, pa se preliju sa čokoladnim prelivom i ukrase šlagom.