TRADICIONALNE RUMUNSKE TIKVICE
Sastojci:
- 1 kg mladih tikvica
- 2 kašičice soli
- 4 kašike putera
- 2 kašike prezli
- 80 g rendanog Edamer sira
- 2 kašike naseckanog peršuna
- so
- ½ kašičice belog bibera
Priprema:
- Tikvice operite i skuvajte u kipućoj posoljenoj vodi (oko 10 minuta). Izvadite ih, ohladite i prerežite po dužini.
- Na dno vatrostalne posude premazane puterom i posute prezlom poslažite tikvice tako da ravni deo gleda na gore. Tikvice pospite rendanim sirom, preostalim puterom narezanim na listiće, naseckanim peršunom, posolite i pobiberite.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 30-40 minuta.
RUMUNSKI STEAK
Sastojci:
- 750 g telećih šnicli
- krupna so
- sveže mleveni crni biber
- 1 kašičica ulja
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- so
- 1-2 kašičice slatke mlevene paprike
Priprema:
- Šnicle posolite, pobiberite i pecite 3-5 minuta sa svake strane.
- U međuvremenu, na zagrejanom ulju propržite luk narezan na kolutove, propasirajte beli luk i dodajte so, biber i papriku.
- Luk poslužite uz meso.
- Umesto teletine, možete koristiti i junetinu ili svinjetinu.
ŠKEMBIĆI NA RUMUNSKI NAČIN
Sastojci:
- 1 kg goveđih ili telećih škembića
- 1 kašika sode bikarbone
- 150 g luka
- 200 g šargarepe
- 200 g paštrnaka
- 250 g paradajza
- 1 kašika mešavine začina
- 1 ljuta papričica
- 100 ml sirćeta
- 4 čena belog luka
- 2 žumanca
- 200 ml kiselog mleka
- so
Priprema:
- Škembiće koje ste prethodno prokuvali u jednoj vodi prelijte novom vodom, dodajte sodu bikarbonu i ostavite preko noći u frižideru.
- Kuvajte ih oko sat vremena dok ne omekšaju.
- Ocedite, zalijte novom vodom, dodajte luk seckan na kockice, šargarepu na kolutiće, paštrnak i paradajz na kockice. Dodajte mešavinu začina, ljutu papričicu, sirće pa kuvajte još oko 60 minuta.
- Ispasirajte beli luk i pomešajte ga sa žumancijam, kiselom pavlakom i solju i tu smesu dodajte u škembiće. Dodajte i biber i lovorov list i još malo kuvajte.
RUMUNSKI KOLAČ OD JABUKA
Sastojci:
- 4 jabuke zlatni delišes
- 200 g brašna
- 140 g šećera
- 4 jajeta
- 4 kašike džema ili marmelade od kajsija
- 500 ml slatke pavlake
- 1 kašičica soka od limuna
- prstohvat soli
- mak
Priprema:
- Jabuke oprati i osušiti i sa odgovarajućom alatkom izdubiti jabuke kao za tufahije i odstraniti semenke.
- Složiti jabuke na pleh, koji ste obložili papirom za pečenje i peći ih 20 minuta.
- Izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se ohlade.
- Odvojiti belanca od žumanca i belanca umutiti sa kašičicom limunovog soka i prstohvatom soli. Dodavati šećera (125g), deo po deo, sve vreme muteći.
- Nežnim pokretima špatulom u smesu umešajte žumanca, jedno po jedno,pa deo po deo umešajte i prosejano brašno.
- Kalup,veličine 31cm X 10cm obložiti papirom za pečenje i naređati jabuke sa šupljom stranom okrenutom na dole. Pripremljenom smesom od jaja i brašna prekriti jabuke.
- Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 40 minuta. Ostaviti da se prohladi, izvrnuti ga i pustiti da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, šupljine jabuka puniti džemom od kajsije.
- Na kraju, umutiti slatku pavlaku sa 15g šećera i rasporediti šlag po vrhu kolača. Posuti makom i poslužiti.