Bugarski Patatnik ili patetnik
Sastojci:
- 3 velika krompira
- 1 velika glavica crnog luka
- 1,5 šoljica brašna
- 0,5 šoljice ulja
- 3 jaja
- 1 kašilica soli
- 0,5 kašičice crnog bibera
- 2 kašike tople vode
- 1 pakovanje kvasca
Priprema:
- U maloj posudi razmutiti kvasac sa vodom i ostaviti 10 minuta da uskisne. Izrendati krompir i luk i staviti ih u veliku posudu.
- Pomešati kvasac sa ostalim sastojcima. Sipati smesu u tepsiju i ostaviti da se podigne na toplom mestu oko 1 sat.
- Peći u zagrejanoj rerni na tempearaturi oko 200 C oko 50 do 60 minta, dok gornja strana ne dobije smeđu boju. Patatnik je veoma ukusno jelo.
Patatnik je tradicionalni bugarski specijalitet od krompira, koji je uobičajen u području Rodopskih planina, u centralno-južnom delu Bugarske. Bugarski Patatnik se priprema od rendanog krompira, luka, soli i nane. Svi sastojci se pomešaju i kuvaju na laganoj temperaturi. Meso, sir – beli, pastirski sir ili jaja se takođe mogu dodati. Neki takođe dodaju ruzmarin i paprike. Patatnik je tradicionalni bugarski specijaltet sa područja Rodopa i okoline, iz Banskog i Pirina, do Smoljana i Zlatograda, te istočno do Černičeva. Ime specijaliteta potiče od lokalnog naziva patata – potato, sa slovenskim nastavkom za određenje muškog roda – nik.
Škembe čorba
Sastojci:
- 500g očišćenih i obarenih škembića
- 150g suvog vrata
- 2 srednje glavice crnog luka
- 4 veća čena belog luka
- 1l juneće supe
- svinjska mast
- 200ml pirea od paradajza
- 2 lovorova lista
- 2 pune kašike brašna
- 1,5 kašičica dimljene aleve paprike
- so, mleveni biber
- mešavina začina
- peršun
Priprema:
- Šembe prokuvati dva puta u slanoj vodi. Prvi put samo u vodi, drugi put sa dodatkom alkoholnog sirćeta.
- Posle toga ocediti od vode, ostaviti da se prohladi i naseckati na sitne trakice.
- Škembići su u mesarama već očišćeni, pa nema potrebe iskuvavati ih više puta.
- U dublji sud staviti punu kašiku svinjske masti, dodati iseckani crni luk i iseckani suvi vrat, pa sve lepo upržiti.
- Kada tečnost ispari, dodati brašno i promešati, pa dodati supu, pire od paradajza, beli luk, lovorov list, iseckane škembiće i alevu papriku.
- Kuvati uz povremeno mešanje nekih 30 minuta.
- Na kraju začiniti biberom i mešavinom začina po ukusu.
- Posuti seckanim peršunom pre služenja. Poslužiti toplo.
Bugarski ljutić
Sastojci:
- 4 kg paradajza
- 5 kg paprika
- 5 dl ulja
- 1, 5 dl alkoholnog sirćeta
- 2 kašike soli
- 3 kašike šećera
- 3 glavice belog luka
- veza peršuna
- 5 ljutih papričica
Priprema:
- Paprike ispeći na plotni, staviti u sud, poklopiti i sačekati da se potpare.
- Zatim oguliti ljusku, očistiti od semena peteljki i iseckati na komadiće ili samleti.
- Paradajz kratko blaširati u vreloj vodi i odmah premestiti u posudu sa hladnom vodom. Oguliti mu kožicu, iseći ga na kockice, sipati u veću šerpu i kuvati uz mešanje oko sat vremena.
- Potom dodati pripremljenu papriku, očišćen i iseckan beli luk, peršun, ulje, sirće, so i šećer.
- Na kraju umešati sitno iseckane ljute papričice i sve sastojke zajedno kuvajti sat vremena.
- Vruču ljutenicu sipati u tegle, čvrsto ih zatvoriti i umotati u krpe kako bi se postepeno ohladile.
Mešana skara
Sastojci:
- 1 ćufta
- 1 ćevap
- 1 krmenadla
- 1 svinjski ražnjić
- 1 kobasica
Priprema:
- Pripremljeno meso ispeći, a zatim na jedan tanjir poslagati meso. Može se služiti uz pomfrit ili beli basulj.