Američki Corn Dog
Sastojci:
- 180g belog pšeničnog brašna
- 180g kukuruznog griza
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 dl mleka
- 2 kašičice čilija u prahu
- 3 velike kašike ulja
- 1 litra ulja (za prženje)
- drveni štapići
- 10 viršli (2 pakovanja,cca 500-550 g)
- 3 jajeta
Priprema:
- Probosti viršle do polovine drvenim štapićima. Ostaviti deo štapića da viri (oko 5 cm).
- Suve sastojke pomešati odvojeno od tečnih (brašno, griz, prašak za pecivo, so, čili).
- Tečne sastojke izmutiti žicom (ulje, mleko, jaja) i zatim pomešati sa suvim sastojcima. Smesa ne sme biti preretka.
- Smesu izliti u posudu duboku koliko su dugačke i viršle. Ako koristite klasične viršle, visoka čaša je najbolja jer ako vam se smesa “rasporedi” po većoj posudi, smesa će biti previše plitka za umakanje.
- Koliko god vam se činilo da je omot smese tanak oko viršle, morate je ostaviti da se “ocedi” jer će smesa u ulju dosta nabubrit.
- Količina ulja mora biti dovoljna da u njemu corndog pliva. Svejedno je da li koristite duboku posudu ili tavu.
- Bitna napomena! Kad se ulje zagreje, obavezno smanjiti na najmanju temperaturu jer smesa brzo gori i tamni. Pržiti u zagrejanom ulju 5-10 minuta.
- Izvaditi na papirni ubrus da se ocedi od viška ulja.
Američka pita od jabuka
Sastojci:
- 580 g – mekog brašna
- 250 g putera
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1,5 dc hladne vode
Nadev:
- 6-7 komada jabuka
- cimet po ukusu
- 150g smeđeg šećera
- 50 g putera
- 3 supene kašike brašna
- 1,5 dc vode
Priprema:
- Izrezati puter na kockice od 1 cm i staviti u zamrzivač na 20 minuta do pola sata da se dobro smrznu.
- Pomešati brašno sa kašičicom šećera i soli pa dodati kockice smrznutog putera.
- Rukama mrviti puter i umešati ga u brašno. Bitno je da pri tom ostanu mrvice putera jer će one dati hrskavost testu.
- Dolivati hladnu vodu po potrebi da se umesi testo, bitno je da se testo ne mesi dugo, kako bi ostale mrvice putera.
- Podeliti testo na dva dela, jedan malo veći, a drugi manji, staviti ih u kese za zamrzivač i ostaviti da odstoje u frižideru najmanje jedan sat.
- Jabuke oguliti i iseći na što sitnije kockice. Izvaditi testo iz frižidera i ostaviti 5-10 minuta na sobnoj temperaturi da postane dovoljno mekano za razvijanje.
- Razviti testo na radnu površinu u 2 kruga promera oko 32 cm i debljine oko 0,5 cm.
- Jedan list testa staviti u kalup za pitu promera 26 cm.
- Dodati u kalup isečene jabuke i posuti ih cimetom.
- Pokriti drugim delom testa koji se izreže na trake i složiti kao rešetku preko jabuka.
- Rastopiti puter u posudi, dodati brašno i mešati da se dobije kremasta smesa (kao za bešamel).
- Dodati šećer i vodu. Pustiti da provri.
- Smanjiti temperaturu i zagrevati još 5 minuta.
- Polako polivati vruću smesu od putera preko traka tako da ulazi između jabuka i paziti da ne iscuri napolje.
- Peći 15 minuta na 220°C.
- Smanjiti temperaturu na 175°C i peći još 35 do 45 minuta.
Američki burgeri
Sastojci:
- mlevena junetinu sa buta
- crni luk
- mekane zemičke
- kečap, senf i sezonska salata
- (količina mesa i ostalih sastojaka po ukusu)
Priprema:
- U mlevenu junetinu možete dodati seckani crni luk, ali ostale začine nemojte dodavati.
- U meso za domaće pljeskavice možete stavljati svašta i to će i dalje biti pljeskavica, ali burgeri nisu takvi.
- U njih možete dodati seckani luk, a ako dodate seckanu šunku, to je već hamburger, a ne burger.
- Ako dodate komadiće tvrdog sira, burger postaje čizburger.
- Pritom dodavanje nije isto kao mešanje u domaće pljeskavice, već se između dve raspljoštene loptice mlevene junetine dodaje tanki sloj seckanog ili mlevenog crnog luka.
- Kada ste pripremili dve šnicle između kojih će biti luk, debljina koju burgeri treba da imaju jeste oko 3cm.
- Roštiljsko meso dodatno nabubri dok se roštilja, ali burgeri i jesu poznati po debljini šnicle. Poželjno je da imate roštilj, ali ako nemate, dovoljan je teflonski tiganj za roštiljanje da bi se burgeri lepo izroštiljali.
- Pazite da meso ne zagori spolja, a iznutra može da bude i rozikasto, ali ne živo.
- Burgeri roštiljanjem nisu završeni. Sledi pravljenje sendviča jer burgeri nisu samo junetina, nego ceo obrok koji viđamo u američkim filmovima.
- Jednu zemičku koju zahtevaju burgeri treba da podelite na poprečne polovine, osim ako je u pakovanju zemički već napravljeno podeljeno.
- Burgeri se ne stavljaju u lepinje, somune ili druga peciva sličnog tipa, isključivo se stavljaju u zemičke koje se prave od slatkog kiselog testa.
- Na donju polovinu zemičke možete namazati senf i kečap po želji, pa preko toga stavite šniclu.
- Na toplu šniclu možete staviti list tvrdog sira koji će se na toploj površini malo istopiti. Ovakav postupak ne čini čizburger, to je i dalje burger.
- Čizburger ima sir i spolja i iznutra šnicle. Preko šnicle (ili sira) ređajte listove salate ako je reč o zelenoj salati.
- Burgeri su često servirani sa kolutovima paradajza ili kolutovima crnog luka (ako izrazito volite crni luk pa vam luk u unutrašnjosti nije dovoljan ili ako više volite kolutove luka koji su spolja).
- Tipični američki način na koji su burgeri filovani kolutovima crnog luka jeste da se kolutovi, tačnije prstenovi iz koluta, umoče u testo kao za palačinke i ispohuju pre filovanja burgera.
Buffalo pileća krilca
Sastojci:
Za pileća krilca:
- 1,5 kg pilećih krilca
- 2 kašike smeđeg šećera
- 2 kašike sirćeta
- 2 kašike soja sosa
- 1 čen belog luka
- 2 kašike ulja
- aleva paprika
Za umak:
- 400 g paradajz pirea
- 2 čena belog luka
- 2 crvene čili papričice
- 3 kašike maslinovog ulja
- 100 ml kečapa
- sok od pola limuna
- so i biber
- listovi salate za ukras
Priprema:
- Pileća krilca operite i posušite pa ih poređajte u plitku posudu. Pomešajte zajedno ostale sastojke i zgnječite beli luk. Pospite po krilcima i ostavite da se marinira preko noći na hladnom mestu (tokom noći jednom ih promešati).
- Pleh obložite aluminijskom folijom i premažite sa malo ulja. Iscedite krilca i položite ih u pripremljen pleh. Pecite u zagrejanoj pećnici na 220°C oko 15 minuta. Preokrenite pa pecite još 5 minuta. Premažite krilca preostalom marinadom, preokrenite ih, pa premažite i drugu stranu i pecite ih još 10 minuta.
- Za sos, zgnječite beli luk. Raspolovite čili papričice, izvadite semenke i sitno naseckajte. Zagrejte maslinovo ulje u tavi pa propržite beli luk i čili. Dodajte pire od paradajza, kečap i sok od limuna, pa kuvajte oko 10 minuta. Posolite i pobiberite. Sos zgnječite u pire, može i kroz sito. Krilca poslužite na tacni sa ukrasom od listova salate i sa sosom u posebnoj posudi.