Lavaš krekeri
Sastojci:
- 190 g brašna
- 1/3 kašičice soli
- 1/3 kašičice suvog kvasca
- 1 kašičica meda
- 1 kašika ulja
- 100 ml vode
Za posipanje:
- 1 kašičica aleve paprike
- susam
- mak
Priprema:
- Kvasac razmutite u toploj vodi, zajedno sa prstohvatom šećera.
- Zatim ga dodajte ostalim sastojcima i mesite testo 5-10 minuta. Trebalo bi da bude gotovo nakon toga.
- Prebacite testo u blago nauljanu činiju, pokrijte i ostavite na toplo da naraste oko 90 minuta.
- Kada premestite testo, razvijte ga u pravougaonu koru debljine 3-5 mm i veličine 30x40cm.
- Stavite koru u nauljanu tavu i neka tako odstoji oko 5 minuta.
- Poprskajte vodom i posipajte dijagonalno semenke i začine, koje ste izabrali.
- Isecite na trake debljine oko 3 cm, po ivicama gde su začini i semenke.
- Stavite krekere u zagrejanu rernu da se ispeku na 180 stepeni oko 15-20 minuta.
Hleb Lavaš sa sirom
Sastojci:
- lavaš – 1 kora (tanak jermenski hleb bez kvasca)
- 250 g sira
- 2 jaja
- 4 kašike kisele pavlake
- 2 kašike mekog maslaca
- začini – sveža mirođija, peršun, iseckani po želji
Priprema:
- Koru razvijte na površini gde ćete raditi (kora je dužine oko 65 cm i 35 cm širine).
- Umutite jaja i dodajte izmrvljeni sir.
- Dobro promešajte i dodajte kiselu pavlaku i začine po želji.
- Koru premažite veoma tankim slojem maslaca i preko rasporedite nadev.
- Uvijte u čvrst rolat. Isecite na kolutiće debljine oko 2-3 cm.
- Poređajte u tavu sa papirom za pečenje.
- Pecite oko 15-20 minuta, u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni
Jednostavan Jermenski kolač – Meshkengouyzov
Sastojci:
- 200 g kristal šećera
- 300 g prosejanog belog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 125 g hladnog maslaca
- 1 kašičica sode za hleb
- 200 g kisele pavlake
- 1 jaje
- 1 kašičica muskatnog oraščića
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 šolje orasa
- prstohvat soli
Priprema:
- Rerna – 180 stepeni
- Kalup za kolač, dobro podmazan 23/13 cm.
- U posudi se pomeša brašno, prašak za pecivo i so, promešaju se žičanom mutilicom. Dodaje se maslac, isečen na kocke i izmrvi se ručnim blenderom ili prstima, pretvori se u mrvice. Dodaje se šećer, promeša se.
- Polovina smese se sipa u kalup i pritiska se rukom, dok se ne poravna.
- Soda se dodaje u kiselu pavlaku, ostavlja se da se aktivira, dodaje se jaje blago umućeno viljuškom, muskatni oraščić i cimet, dodaje se i ostatak suve smese od maslaca i dobro se promeša.
- Sipa se preko testa u kalup, posipa se namrvljenim orasima promešanim s malo cimeta.
- Peče se na 280 stepeni oko 45 minuta.
- Ohladi se u kalupu oko 15 mnuta i nakon toga se izvadi na rešetku.
Beleška: Kolač je napravljen u rebrastom kalupu za kolač, ali pogodnije je da se napravi u keramičkom pravougaonom kalupu, jer je veoma krhak zbog osnove koju ima. Odlikuje se vlažnom struktrom i veoma hrskavom elegantnom osnovom.
Jermenske tulumbe
Sastojci:
- 500 g neslanog sitnog sira
- 3 jaja
- 1.5 šolja brašna
- 1 kašičica sode
- prstohvat soli
- ulje – za prženje
Za sirup:
- 2 šolje vode
- 2 šolje šećera
- vanila
Priprema:
- U velikoj posudi razbijemo jaja i mešamo, posle dodajemo sitan sir, brašno, sodu i so.
- Sve lepo promešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
- Nakon što smesa bude gotova, punimo špric ili kesu (ja sam kupina nastavak za tulumbe, a sa obim kalupom bude sve kako treba).
- U tiganj stavljamo ulje – NE čekamo da se ugreje, treba da bude hladno i uz pomoć šprica sa nastavkom, istiskamo unutra i sečemo makazama.
- Nakon što se jermenske tulumbe isprže, vadimo u pleh.
- Kad završimo sa tulumbama, prelazimo na sirup.
- U šerpu stavljamo vodu, šećer i kuvamo 15 minuta.
- Prelivamo hladne tulumbe toplim sirupom i stavljamo u frižider.
- Serviramo jermenske tulumbe hladne.
Jermenski nazok
Sastojci:
Za testo (za oko 40 komada):
- 420 g prosejanog brašna
- 7 gr instant kvasca
- 225 g kisele pavlake
- 225 g putera omekšalog na sobnoj temperaturi
Za fil:
- 210 g brašna ( ili mlevenih oraha)
- 340 g šećera
- 170 g omekšalog putera
- 2 kafene kašičice ekstrakta od vanile
Za premazivanje:
- 1-2 žumanca
Priprema:
- U vangli u kojoj ste dodali prosejano brašno, dodajte kvasac. Promešajte kašikom pa dodajte kiselu pavlaku i puter.
- Mikserom ili rukama dobro promešajte dok ne dobijete lepo mekano testo.
- Ako je testo lepljivo dodajte po malo brašna dok ne prestane da vam se lepi za ruke.
- Pazite da ne preterate, testo treba da bude mekano.
- Možete testo umesiti mikserom i nema potrebe da dodate dodatno brašno.
- Vanglu sa pripremljenim testom pokrijte prozirnom folijom i ostavite 3 do 5 sati ili preko noći u frižideru da se odmara.
- Testo stavite preko noći.
- Nakon odmaranja testo izvadite iz frižidera, podelite na 4 dela.
- Svaku jufku na pobrašnjenoj podlozi razvijte da testo bude tanko, ali ne prozirno.
- Za fil promešajte brašno (ili orahe), puter, šećer i aromu.
- Fil treba po konzistenciji da liči na pesak.
- Rastanjeno testo (svaku četvrtinu) premažite sa 1/4 fila tako da Vam 2,5 cm testa uz obe duže ivice ostane nenafilovano.
- Nafilovano testo urolajte po dužini, svaku veknu malo potapkajte rukama, premažite umućenim žumancetom i isecite nožem na 10 jednakih komada.
- Postupak ponovite za svaku jufku testa.
- Pripremljeni nazok poslagati u pleh koji ste predhodno obložili papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 175 °C 30-tak minuta dok ne postanu zlatno žuti.
- Pustite da se ohlade i uživajte.
- Fil može da varira, pa pustite mašti na volju. Cimet, lešnici, čokolada…
Jermenski koh
Sastojci:
- 4 jaja
- 180 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 7 kašika griza
- 7 kašika brašna
Za sirup:
- sveže mleko – 800 ml
Priprema:
- Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dok ne dobijete beli i gusti krem.
- Nakon toga dodajte griz, a zatim brašno i prašak za pecivo.
- Smesu rasporedite u izduženu tavu, premazanu uljem i posipanu brašnom.
- Blago prodrmajte i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni.
- Kora se peče oko 35-40 minuta, a rerna se ne otvara prvih 20 minuta.
- Kada se kora ispeče i blago ohladi, prelijte svežim mlekom.
- Ako koristite pasterizovano mleko, nije potrebno da bude prethodno kuvano.
- Kada se koh ohladi, savite u frižider na nekoiko sati i servirajte.