Švedska paradajz čorba sa lososom
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 4 sveža paradajza
- 1 pakovanje dimljenog lososa
- jedno pakovanje malih rakova ( crevettes)
- so
- list peršuna
Priprema:
- Seckani luk propržiti na malo maslinovog ulja.
- Dodati oljušten i seckan paradajz i još malo upržiti.
- Kad je paradajz omekšao, nasuti vodom i kuvati dok luk ne omekša.
- Dodati seckani losos, rakčiće, posoliti i kuvati oko 5 min.
- Na kraju posuti peršunom.
Kanelbullar
Sastojci:
Testo:
- 150 gr margarina ili putera
- 5 dl mleka
- 50 gr germe
- 1 dl šećera
- 1 prstohvat soli
- 2 čajne kašike kardemuma mleveni
- 850 gr mekoga brašna
Fil:
- 100 gr tečnoga margarina ili putera
- 1 dl šečera
- 2 velike kašike cimeta
Za premazivanje:
- 1 jaje
- seckanih badema ili krupnog šečera
Priprema:
- Sastaviti sve sastojke za testo i umesiti testo kako se uobičajeno to radi.
- Ostaviti da nadolazi 30 min, tj. da udvostruči volumen.
- Prostrti čaršaf preko stola i dobro ga pobrašniti brašnom koje ste odvojili od 850 gr.(1/2 dl).
- Podeliti testo na 4 jednaka dela i razvuči oklagijom na debljinu od 1-1,5.
- U međuvremenu izmešati šečer, cimet i tečni margarin u jednoličnu masu.
- Plastičnom kašikom za filovanje razvući na svaki komad iste smese skroz tanko.
- Urolati testo i svaku rolnu seći na 10 kanela. Pri sečenju paziti da se uvek strana koja se odseče stavlja na tepsiju prekrivenom peka papirom.
- Premazati razmućenim jajetom svuda svaki kanel i posuti šećerom.
- Ostaviti da nadolazi još 30 min ispod krpe.
- Peći u zagejanoj pećnici na 250 stepeni od 5-8 minuta tj. dok lepo ne porumeni.
Reckavi švedski krompir “haselbak”
Sastojci:
- 6 krompira srednje veličine
- 3 kašike otopljenog putera
- so
- biber
- po želji malo strugane korice limuna
Priprema:
- Oljuštite krompire i isecite ih tako da donji deo ostane netaknut, na što tanje kriške.
- Upravo u sečenju i jeste tajna pripreme ovog krompira.
- Na dasku stavite krompir a sa jedne i druge strane postavite neki tanji, četvrtast predmet – kao, na primer, kineske štapiće sa četvrtastim donjim delom ili tanke daščice.
- One predstavljaju oslonac i graničnik do kojeg treba da ide oštrica noža.
- Ako su krompiri veći, idealno je da ih presečete na pola, pa zatim ravnu stranu dobijenu sečenjem oslonite na dasku za sečenje.
- Stavite krompire u podmazani pleh, prelite otopljenim puterom, posolite, pobiberite i pospite struganom koricom limuna.
- Pecite između 40 i 50 minuta, na temperaturi od oko 220 C.
Švedski sos
Sastojci:
- 3 kašike majoneza
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašičica struganog rena
Priprema:
- U majonez dodati kiselu pavlaku i strugani ren, izmešati i služiti.