Kačamak
Sastojci:
• 1,5 kg krompira
• 500 g pšeničnog brašna
• 500 g sira
• malo masti
• so
Priprema:
- Oljuštiti krompir, staviti da se kuva i posoliti po ukusu. Kada je krompir skoro kuvan, ne cedeći vodu, dodati brašno i kuvati još 10-15 minuta uz povremeno mešanje. Za to vreme u drugi tiganj usuti mast i dodati sir da se rastopi.
- Kada je kačamak skuvan, odlije se višak vode, šerpa se skloni sa šporeta i varjačom se počinje tući i mešati uz povremeno vraćanje na šporet, sve dok se krompir i brašno ne pretvore u testo bez ijedne grudvice. Tada se u vruć kačamak stavi rastopljeni sir ili kajmak i sve se zajedno meša.
- Služi se uz kiselo mleko.
Raštan sa suvim mesom
Sastojci:
• 500 g listova raštana
• 500 g njeguških kobasica, suvih rebara, slanine – svega pomalo
• 3 srednja krompira
• 2 velike glavice crnog luka
• 2 srednje šargarepe
• 4-5 čenova belog luka
Za zapršku (nije neophodna)
• 1 kašika masti
• 1 kašika brašna
• 1 kašičica mlevene paprike
Priprema:
- Listove raštana dobro oprati i odvojiti tvrđi deo. Stavite ih u veću šerpu sa posoljenom vodom da se skuvaju. Rebra, kobasice i slaninu iseći na komade i staviti u ekspres lonac sa vodom da se posebno prokuvaju.
- Kada su listovi raštana napola skuvani, procediti, ohladiti i sitno iseckati pa dodati u lonac sa mesom. Vodu u kojoj se kuvao raštan po potrebi dodavati u lonac.
- Luk, šargarepu i krompir sitno iseckati i dodati u lonac. Zatvorite ekspres lonac i ostavite da se kuva. Kad lonac prošišti, smanjite temperaturu. Nakon nešto više od sat vremena kuvanja, lonac sasvim skinete sa vatre, pustite da se ohladi.
- Ako se raštan duže kuva, krompir će se dobro raskuvati i zagustiti jelo. U tom slučaju, zaprška nije neophodna.
Bokeljski brodet
Sastojci:
• 1,5 kg girica
• 500 g luka
• 2 – 3 čena belog luka
• 100 ml maslinovog ulja
• mali komad korena celera
• peršun
• so
• biber
• 200 ml belog vina
• 500 ml riblje supe
• 400 g pelata
Priprema:
- Zagrejati maslinovo ulje i dodati luk narezan na listiće, usitnjen beli luk, sitno iseckan peršun i na tanke trakice narezan celer. Sve to pržiti dok luk ne omekša pa dodati ribu koja je prethodno očišćena i riblju supu.
- Posoliti i dodati biber. Sve to pustiti da se lagano kuva oko 60 minuta, a zatim dodati pelat i zaliti vinom. Posle toga, kuvati još oko 60 minuta.
Bamije na ulcinjski način
Sastojci:
• 600 g fine teletine
• 50 ml ulja
• 450 g smrznute bamije
• 250 g luka
• 2 kašičice koncentrata paradajza razmućenog u 100 ml vode
• 2 čena belog luka
• ½ kašičice bibera
• 1 kašičica soli
Priprema:
- Luk očistiti i sitno naseckati, meso seći na kockice. Zagrejati 30 ml ulja i u njemu dinstati 200 g luka dok ne omekša. Dodati meso i dinstati ga na laganoj vatri dok ne poprimi lepu boju. Nakon toga, dodati biber, so i razmućeni koncentrat paradajza. Dodati i malo vode i ostaviti da se krčka oko 30 minuta.
- Za to vreme, u drugi tiganj usuti ostatak ulja, zagrejati ga i dinstati ostatak luka dok ne omekša. Dodati odmrznutu bamiju i usitnjeni beli luk i soli po ukusu, a zatim sve to pržiti oko oko 10 minuta.
- Kada je gotovo, u keramičku posudu složiti meso i bamiju i zapeći u pećnici zagrejanoj na 200 stepeni oko 5 minuta.