Završena je treća po redu konferencija “Moja Kravica FoodTalk” koja je na Ribarskom ostrvu, kraj Novog Sada, okupila ljubitelje i poznavaoce hrane i vina, hedoniste i gurmane.
Ceo region uz podršku gostiju iz Velike Britanije i Amerike okupio se na najvećoj regionalnoj konferenciji o hrani čiji su učesnici najbolji kuvari, vinari, gastro-blogeri i poznate ličnosti.
Posetioci su pored specijaliteta gostujućih kuvara iz inostranstva uživali u specijalitetima domaćica iz cele Vojvodine. U toku dana svi prisutni su imali priliku da slušaju zanimljive panele u konferencijskoj sali dok su se napolju održavale kulinarske i vinske prezentacije.
Čuveni šef Kris Viliams, američki kuvar i vlasnik restorana Lucille’s u Hjustonu bio je samo jedan od prezentera čije su specijalitete probali posetioci. U sali su se publici predstavili najpoznatiji hrvatski gastro-ekspert Rene Bakalović koji je publiku upoznao sa nekoliko mladih kulinarskih zvezda regiona kao i neke od legendi ove branše.
Poznati zagrebački književnik Igor Mandić je govorio o svojoj bračnoj kuhinji, a posebnu pažnju je privukao panel o glutenu koji je za neke pojam pomodarstva dok se drugi bore sa svojom netolerancijom. Ovogodišnja konferencija “Moja Kravica FoodTalk” bila je inspirisana temom “Hrana na mreži ” pa su se tako prisutnima obratili najpoznatiji gastro blogeri iz regiona.
Spomen zbirka Pavla Beljanskog je izložila deset reprodukcija na temu hrane koje su se takođe mogle pogledati u sklopu digitalne aplikacije koju je premijerno publika prelistala izvan galerijskog prostora.
Udruženje Bač u srcu Bačke tradicionalno je organizovalo kićenje šokačke, bačke i bunjevačke mlade. Ovaj perfomans podržava multikulturalnost koja se neguje u Vojvodini.
Pred muzički program novinari i gosti iz regiona su uživali u vožnji Dunavom u sklopu koje su mogli da vide lepote sremske obale i Petrovaradinske tvrđave.
Na kraju dana grupa “Frajle” i frontmen grupe “Love Hunters”, Milan Mumin održali su mini koncert u sklopu koga su premijerno, uživo izveli svoj duet. Kraj konferencije su ulepšali zvuci najboljih taburaša sa “Tamburica festa”.
Generalni pokrovitelj konferencije je Moja Kravica Kuhinjica kompanije „Imlek” sa proizvodima – sitan sir, pavlaka za kuvanje i slatka pavlaka.
Partneri konferencije su: Veterinarski zavod Subotica, Laguna, Ribella, Hleb i kifle, Ford, Dijamant, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Turistička organizacija Novog Sada.
Zvanična voda konferencije je “Mivela”, pivo “Carlsberg”, vozilo “Ford” i vino “Vinarija Kovačević”.
Na “Moja Kravica Food Talk” konferenciji gosti i učesnici su bili: Jelena Blečić, Mihailo Bukvić, Tanja Pujin, Suzana Mančić, Cile i Beba Marinković, Mirjana Bobić Mojsilović, Ksenija Mijatović, Tanja Banjanin, Jelena Bačić Alimpić, Srna Lango, Đorđe Pavlov i mnogi drugi.
Autor i foto: nshronika.rs