Američki Corn Dog
Sastojci
180g belog pšeničnog brašna
180g kukuruznog griza
1/2 praška za pecivo
1 kašičica soli
2 dl mleka
2 kašičice čilija u prahu
3 velike kašike ulja
1 litra ulja (za prženje)
drveni štapići
10 viršli (2 pakovanja,cca 500-550 g)
3 jajeta
Priprema
Probosti viršle do polovine drvenim štapićima. Ostaviti deo štapića da viri (oko 5 cm).
Suve sastojke pomešati odvojeno od tečnih (brašno, griz, prašak za pecivo, so, čili). Tečne sastojke izmutiti žicom (ulje, mleko, jaja) i zatim pomešati sa suvim sastojcima. Smesa ne sme biti preretka.
Smesu izliti u posudu duboku koliko su dugačke i viršle. Ako koristite klasične viršle, visoka čaša je najbolja jer ako vam se smesa “rasporedi” po većoj posudi, smesa će biti previše plitka za umakanje.
Koliko god vam se činilo da je omot smese tanak oko viršle, morate je ostaviti da se “ocedi” jer će smesa u ulju dosta nabubrit.
Količina ulja mora biti dovoljna da u njemu corndog pliva. Svejedno je da li koristite duboku posudu ili tavu.
Bitna napomena! Kad se ulje zagreje, obavezno smanjiti na najmanju temperaturu jer smesa brzo gori i tamni. Pržiti u zagrejanom ulju 5-10 minuta.
Izvaditi na papirni ubrus da se ocedi od viška ulja.
Američka pita od jabuka
Sastojci
580 g – mekog brašna
250 g putera
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1,5 dc hladne vode
Nadev
6-7 komada jabuka
cimet po ukusu
150g smeđeg šećera
50 g putera
3 supene kašike brašna
1,5 dc vode
Priprema
Izrezati puter na kockice od 1 cm i staviti u zamrzivač na 20 minuta do pola sata da se dobro smrznu. Pomešati brašno sa kašičicom šećera i soli pa dodati kockice smrznutog putera. Rukama mrviti puter i umešati ga u brašno. Bitno je da pri tom ostanu mrvice putera jer će one dati hrskavost testu. Dolivati hladnu vodu po potrebi da se umesi testo, bitno je da se testo ne mesi dugo, kako bi ostale mrvice putera. Podeliti testo na dva dela, jedan malo veći, a drugi manji, staviti ih u kese za zamrzivač i ostaviti da odstoje u frižideru najmanje jedan sat. Jabuke oguliti i iseći na što sitnije kockice. Izvaditi testo iz frižidera i ostaviti 5-10 minuta na sobnoj temperaturi da postane dovoljno mekano za razvijanje. Razviti testo na radnu površinu u 2 kruga promera oko 32 cm i debljine oko 0,5 cm. Jedan list testa staviti u kalup za pitu promera 26 cm. Dodati u kalup isečene jabuke i posuti ih cimetom. Pokriti drugim delom testa koji se izreže na trake i složiti kao rešetku preko jabuka.
Rastopiti puter u posudi, dodati brašno i mešati da se dobije kremasta smesa (kao za bešamel). Dodati šećer i vodu. Pustiti da provri. Smanjiti temperaturu i zagrevati još 5 minuta. Polako polivati vruću smesu od putera preko traka tako da ulazi između jabuka i paziti da ne iscuri napolje. Peći 15 minuta na 220°C. Smanjiti temperaturu na 175°C i peći još 35 do 45 minuta.
Američki burgeri
Sastojci
mlevena junetinu sa buta
crni luk
mekane zemičke
kečap, senf i sezonska salata
(količina mesa i ostalih sastojaka po ukusu)
Priprema
U mlevenu junetinu možete dodati seckani crni luk, ali ostale začine nemojte dodavati. U meso za domaće pljeskavice možete stavljati svašta i to će i dalje biti pljeskavica, ali burgeri nisu takvi. U njih možete dodati seckani luk, a ako dodate seckanu šunku, to je već hamburger, a ne burger. Ako dodate komadiće tvrdog sira, burger postaje čizburger. Pritom dodavanje nije isto kao mešanje u domaće pljeskavice, već se između dve raspljoštene loptice mlevene junetine dodaje tanki sloj seckanog ili mlevenog crnog luka.
Kada ste pripremili dve šnicle između kojih će biti luk, debljina koju burgeri treba da imaju jeste oko 3cm. Roštiljsko meso dodatno nabubri dok se roštilja, ali burgeri i jesu poznati po debljini šnicle. Poželjno je da imate roštilj, ali ako nemate, dovoljan je teflonski tiganj za roštiljanje da bi se burgeri lepo izroštiljali. Pazite da meso ne zagori spolja, a iznutra može da bude i rozikasto, ali ne živo.
Burgeri roštiljanjem nisu završeni. Sledi pravljenje sendviča jer burgeri nisu samo junetina, nego ceo obrok koji viđamo u američkim filmovima. Jednu zemičku koju zahtevaju burgeri treba da podelite na poprečne polovine, osim ako je u pakovanju zemički već napravljeno podeljeno. Burgeri se ne stavljaju u lepinje, somune ili druga peciva sličnog tipa, isključivo se stavljaju u zemičke koje se prave od slatkog kiselog testa.
Na donju polovinu zemičke možete namazati senf i kečap po želji, pa preko toga stavite šniclu. Na toplu šniclu možete staviti list tvrdog sira koji će se na toploj površini malo istopiti. Ovakav postupak ne čini čizburger, to je i dalje burger. Čizburger ima sir i spolja i iznutra šnicle. Preko šnicle (ili sira) ređajte listove salate ako je reč o zelenoj salati. Burgeri su često servirani sa kolutovima paradajza ili kolutovima crnog luka (ako izrazito volite crni luk pa vam luk u unutrašnjosti nije dovoljan ili ako više volite kolutove luka koji su spolja). Tipični američki način na koji su burgeri filovani kolutovima crnog luka jeste da se kolutovi, tačnije prstenovi iz koluta, umoče u testo kao za palačinke i ispohuju pre filovanja burgera.
Buffalo pileća krilca
Sastojci
Za pileća krilca:
1,5 kg pilećih krilca
2 kašike smeđeg šećera
2 kašike sirćeta
2 kašike soja sosa
1 čen belog luka
2 kašike ulja
aleva paprika
Za umak:
400 g paradajz pirea
2 čena belog luka
2 crvene čili papričice
3 kašike maslinovog ulja
100 ml kečapa
sok od pola limuna
so i biber
listovi salate za ukras
Priprema
Pileća krilca operite i posušite pa ih poređajte u plitku posudu. Pomešajte zajedno ostale sastojke i zgnječite beli luk. Pospite po krilcima i ostavite da se marinira preko noći na hladnom mestu (tokom noći jednom ih promešati).
Pleh obložite aluminijskom folijom i premažite sa malo ulja. Iscedite krilca i položite ih u pripremljen pleh. Pecite u zagrejanoj pećnici na 220°C oko 15 minuta. Preokrenite pa pecite još 5 minuta. Premažite krilca preostalom marinadom, preokrenite ih, pa premažite i drugu stranu i pecite ih još 10 minuta.
Za sos, zgnječite beli luk. Raspolovite čili papričice, izvadite semenke i sitno naseckajte. Zagrejte maslinovo ulje u tavi pa propržite beli luk i čili. Dodajte pire od paradajza, kečap i sok od limuna, pa kuvajte oko 10 minuta. Posolite i pobiberite. Sos zgnječite u pire, može i kroz sito. Krilca poslužite na tacni sa ukrasom od listova salate i sa sosom u posebnoj posudi.