Engleski doručak
Sastojci
jaja
kobasice
pasulj
pečurke
tost
paradajz
krompir
crni puding (krvavica)
slanina.
Priprema
Oguliti krompir, iseći na kolutove i pržiti na ulju. Šampinjone oguliti i propržiti na tiganju 10-15 minuta, pobiberiti i posoliti.
Iseći paradajz na pola, staviti na roštilj ili tiganj zajedno sa slaninom i predhodno skuvanom kobasicom. Pržiti kobasicu 7-8 minuta, a slaninu i paradajz dok ne dobiju boju. Zagrejte pasulj iz konzerve u mikrotalasnoj. Zagrejte tost hleb i namazite ga margarinom. Na kraju ispecite 2 jaja na oko, posolite. Sve to servirati na što veći tanjir.
Sastojci
1 kg fileta bele ribe
2 kašičice mešavine začina
biber
5 krompira
ulje za prženje
Za testo:
250 g pšeničnog oštrog brašna
1 prašak za pecivo
150 ml vode
200 ml mleka
2 kašike sirćeta
1 jaje
so
Priprema
Filete ribe narežite na komade, pospite začinima. Brašno pomešajte s praškom za pecivo, vodom, mlekom i sirćetom. Dodajte lagano umućeno jaje, so i sve dobro izmešajte. Smesu ostavite da odstoji oko 15 minuta. Ribu zamačite u smesu i pržite u dubokom ulju, a zatim je izvadite na salvetu kad porumeni sa obe strane. Krompir ogulite i isecite kao za pomfrit, pa ih pecite u dubokom ulju.
Yorkshire pudding
Sastojci
140g brašna
4 jaja
200ml mleka
suncokretovo ulje
Priprema
Zagrejte rernu na 230C. Stavite malo suncokretovo ulje ravnomerno u posudu za jorkširski puding ili u rupe tepsije za pečenje mafina i stavite ih u rernu da se zagreje. 140g brašna stavite u činiju i dodajte četiri jaja pa umutite testo dok ne bude glatko. Postepeno dodajte 200ml mleka i nastaviti mutiti. Posolite i pobiberite. Sipajte testo u bokal, zatim uklonite vrelu tepsiju iz rerne. Pažljivo i ravnomerno sipati testo u rupe. Vratite tepsiju nazad u rernu i ostavite 20-25 minuta dok se puding nadima i porumeni. Poslužite odmah.
Engleski čaj
Sastojci
Voda
Mleko
Prokuvajte vodu i prelijte preko Earl Grey kesice, crnog čaja sa aromom narandže. Ostavite da odstoji i sklonite kesicu. Čaj prelite hladnim mlekom i u njega možete dodati i par kapi ekstrakta vanile.