Početna Gastro NS #FoodPlanet2017 – danas kuvamo japanska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo japanska jela!

0

Suši

Sastojci

1 pakovanje nori algi
250 g pirinča za suši
1 salatni krastavac
250 g dimljenog lososa
1/2 kašičice belog luka u prahu
mešavina začina, biber

Priprema

Pirinač obariti u slanoj vodi, potom ga ocediti od suvišne tečnosti. U kuvani pirinač dodati beli luk i začine po ukusu. Krastavac uzdužno iseći na osmine, dimljeni losos na trake. Na podlogu od bambusa staviti jedan list nori alge (možete ih kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane ili u supermarketu) pa premazati slojem pirinča debljine 0,5 cm. Na donju stranu nori alge, preko pirinča, poprečno staviti štapić krastavca i nekoliko traka dimljenog lososa. Pomoću podloge od bambusa čvrsto urolovati. Nori alga će od vlažnog i toplog pirinča omekšati, te se rolat odmah može iseći na parčad debljine 2 cm.

Ramen

Sastojci

150gr rezanaca ili onih koji su baš za ramen
1 kocka za supu, goveđa
1/2 kašike crvene paprike
prstohvat vegete
500ml vode
1 kuvano jaje
4 komadića kiselih i ljuti paprika
2 komada mladoga luka
1 komadić čedar sira

Priprema

U 500ml vode dodajte kocku za supu, kada proključa, dodajte vegetu i crvenu papriku, a aztim i rezance koji treba da se kuvaju od 5 do 8 minuta. Pred kraj kuvanja dodajte sir i kuvajte još minut dok se sir ne rastopi. Dodajte i iseckan mladi luk i skinite sa vatre. Pri služenju, dodajte kuvana jaja, kolutiće kisele parike.

Teriyaki

Sastojci

1 šolja soja sosa
1 šolja šećera u granulama
1 ½ kašičice braon šećera
6 čena belog luka
2 kašike rendanog svežeg đumbira
¼ kašičice sveže mleveni crni biber
1 3-inčni cimet štapić
1 kašika soka od ananasa
8 pilećih grudi
2 kašike kukuruzni skrob

Priprema

Pomešajte sve sastojke osim kukuruznog skroba i piletine. Zagrejati i dovest do ključanaja, a onda smanjiti temperaturu i mešati dok se šećer ne rastopi. Sklonite sa vatre i ostavi da se ohladi. Dodajte cimet štap i pola šolje vode.Marinirajte piletinu u sosu preko noći. Izvadite piletinu i sos sipajte u šerpu, zagrejte do ključanja, a onda smanjite temperaturu. Pomešajte kukuruzni skrob sa 2 kašike vode i dodati u sos. Mešati dok smesa počne da se zgušnjava, i postepeno umešajte dovoljno vode (oko 1/2 šolje). Sklonite sa vatre i ostaviti po strani.
Zagrejte gril ili roštilj. Lagano četkom namažite piletinu sa sosom i pecite oko 3 minuta po strani.

Mochi

Sastojci

1 šolja Mochiko (slatko pirinčano brašno ili Mochi brašno)
3/4 šolje vode
2 šolje šećera
kukuruzni štirak
Anko (slatko crveni pasulj pasta) ili
Zeleni čaj, sladoled ako želite

Priprema

Brašno i vodu spojiti i dobro promešati. Dodati još malo vode ako je previše suvo, zatim mochiko testo 20 minuta kuvati na pari. Prebaciti ga u lonac i kuvati zajedno sa šećerom dok se šećer potpuno ne rastopi, ali paziti da ne zagori. Skloniti i posuti kukuruznim skrobom. Oblikovati i filovati po želji.