Pekinška patka
Sastojci
patka
6 kašika crnog vina
2 čena belog luka
125 ml soja sosa
2 kašike kineskog ribljeg sosa
1/2 kašičice đumbira
1 kašika smeđeg šećera
1/2 kašičice čilija u prahu
1 kašika biozačina
biber
Priprema
Patku oprati i osušiti. Beli luk očistiti i sitno ga iseckati. Pomešati luk, đumbir, vino, soja sos, riblji sos, šećer, čili, biozačin i biber. Ovom mešavinom premazati patku, uviti je u providnu foliju i ostaviti u frižideru preko noći.
Skinuti foliju, patku staviti u rernu na rešetku, a ispod rešetke nauljeni tiganj napunjen vodom. Patku peći u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni. Posle 20-tak minuta, temperaturu smanjiti na 160 stepeni, pa patku peći još sat vremena. Sos u tiganju koji se sakupi prilikom pečenja kratko prokuvati. Patku premazati ovom tečnošću i peći je 10 minuta, tako da korica postane hrskava.
Dim Sum
Sastojci
1 šargarepa
1 mladi luk
1 čen belog luka
30 g sojinih klica
1 manja crvena paprika
20 g usoljenog đumbira
2 kašičice sezamovog ulja
200 g pšeničnog škroba
brašno
Priprema
Luk, beli luk i šargarepu naseckajte na sitne kockice. Sojine klice isperite pod mlazom hladne vode i ocedite pa narežite. Papriku takođe naseckajte na komadiće. U woku na zagrejanoj masnoći propržite luk, beli luk, papriku, šargarepu i klice. Začinite sojinim uljem i maknite s vatre. Od pšeničnog brašna i vruće vode umesite elastično testo te ga podelite u 12 kuglica. Svaku razvaljajte u tanki krug pa napunite, preklopite i stisnite rubove. U woku zagrejte vodu, umetnite posudu od bambusa za kuvanje na pari pa kuvajte dim sum oko 10 minuta. Poslužite s umakom napravljenim od soja sosa i usoljenog đumbira.
Sastojci
100g mesa po izboru,
6 shiitake pečurki ,
50g šampinjona,
100g bambusa,
250g tofu sira,
2 jaja,
kašika kukuruznog gustina,
2 kašike soja sosa,
150ml vinskog sirćeta,
2 kašike susamovog ulja,
1 kašika mlevenog bibera,
prstohvat tucane ljute paprika,
so.
Priprema
Shiitake pečurke potopite u vodu oko 20 minuta kako bi narasle i omekšale. U dubljem loncu meso propržite na susamovom ulju (svinjetina i govedina duplo duže od piletine i škampi), a zatim ga nalijte do pola vodom, pa ostavite da provri. Sada narežite na štapiće: shiitake, šampinjone, bambus i tofu sir. Dodajte još vode po potrebi ukoliko je supa pregusta. Smanjite vatru, ulupajte dva jaja u posudi i polako ulijte u lonac mešajući sve dok ne dobijete končastu masu. Dok se supa krčka na tihoj vatri, otopite supenu kašiku gustina u malo hladne vode i dodajte u lonac.
Ulijte kašičicu susamovog ulja, a zatim soja umak, sirće, biber, so i tucanu papriku po ukusu, pa kuvajte još 10 minuta, a zatim probajte. Ukoliko želite kiseliju ili ljuću supu, dodajte još sirćeta, bibera i paprike.